Annons

Ovanlig snigel hittad i Gånghester

Under morgonpromenaden i Gånghester såg Marcus Keinänen Sandgren något han aldrig sett förut.
Borås • Publicerad 7 maj 2014
Foto: 

Framför honom låg en neonvit, lång snigel.

Och det skulle visa sig vara en ovanlig liten rackare.

Annons

– Den liksom lyste upp, så jag stannade till och det var något jag aldrig sett förut, berättar Marcus Keinänen Sandgren som skickade in en bild till Borås Tidning.

För att reda ut mysteriet med den vita snigeln tog BT kontakt med Ted von Proschwitz, snigelexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg. Det tar inte många sekunder efter att han sett bilden innan han konstaterar:

– Det här är spännande! Den vanliga svarta skogssnigeln finns i albinoformer, men det här är något ovanligt. I bakändan finns en köl, en antydan till en kant. Kroppen är lång och utsträckt. Ja, det är en albinoform av en gråsvart kölsnigel, Limax cinereoniger.

Hur ovanlig är den?

– Den har jag inte sett många av. Jag har sett tusentals exemplar av gråsvart kölsnigel, men inte många i albinoform. Var hittades den?

I en skog i Gånghester.

– Ja, jag vet var det ligger. Arten är vanlig i skogsmark, men rent vita individer som denna är mycket sällsynta. Gråsvart kölsnigel skiljs från svart skogssnigel genom den spetsiga utdragna kroppsformen, antydan till en markerad kant baktill ryggens mittparti och att andningsöppningen ligger baktill i mantelns högra sida.

Är det negativt för den här snigeln att vara vit?

– Normalt sett har sniglar få fiender, då de bär på mycket slem. Men för den här kan det vara negativt. Den syns väl mot omgivningen och predatorer kan se när den rör sig.

– Kul att ha hittat något ovanligt, det händer ju inte så ofta på morgonpromenaden, avslutar Marcus Keinänen Sandgren.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons