Annons

Oroliga barnmorskor slår larm

Personalbristen hotar den medicinska säkerheten och personalens hälsa. Det menar barnmorskorna i Borås, som har fått nog. Nu slår de larm inför sommaren.
Borås • Publicerad 23 april 2011
Vi vill att cheferna ger oss ett förslag på hur vi ska kunna lösa sommaren så att det blir bra för både patienterna och oss, säger barnmorskorna på Borås sjukhus. Från vänster: Ulrika Jonsson, Berit Edlund, Mia Silvander Wilhelmsson och Maria Lahrin.
Vi vill att cheferna ger oss ett förslag på hur vi ska kunna lösa sommaren så att det blir bra för både patienterna och oss, säger barnmorskorna på Borås sjukhus. Från vänster: Ulrika Jonsson, Berit Edlund, Mia Silvander Wilhelmsson och Maria Lahrin.Foto: Lennart Magnusson
Personalsituationen är sårbar eftersom det är dålig bemanning på hela Kvinnokliniken, menar barnmorskorna på förlossningen på Borås sjukhus.
Personalsituationen är sårbar eftersom det är dålig bemanning på hela Kvinnokliniken, menar barnmorskorna på förlossningen på Borås sjukhus.Foto: Lennart Magnusson
Ulrika Jonsson och Maria Lahrin med tre dagar gamla Omar Ahmad.
Ulrika Jonsson och Maria Lahrin med tre dagar gamla Omar Ahmad.Foto: Lennart Magnusson

– När man går till jobbet har man en klump i magen. Vi är rädda att det ska hända något för att vi är för få med rätt kompetens, säger barnmorskorna.

De talar i grupp. De vill inte delta med sina enskilda namn, eftersom de tycker att deras berättelse får större tyngd när hela personalgruppen står bakom.

Annons

Enligt dem var personalsituationen förra sommaren nära bristningsgränsen. Många byten av pass i ett redan ansträngt schema, extra pass utan skälig ersättning och inbeordringar, gjorde att många kände sig pressade.

– Man kände ett hot och vågade inte svara i telefon när man var ledig av rädsla för att bli inbeordrad. Nu står vi inför samma situation igen. Inför förra sommaren var det mellan 50 och 70 pass som det fattades personal till. Nu vet vi att det är fler.

Barnmorskorna har lyft frågan till chefsnivå för att få en drägligare arbetsmiljö. Men de menar att det inte skett tillräckligt för att förändra situationen och att de ännu inte fått information om hur årets sommar ska lösas.

– Cheferna säger att denna sommar inte är värre än någon annan och menar att det ordnar sig. Men vad ger de för signaler uppåt? Då får vi aldrig mer resurser.

På schemat finns det i dag 29 barnmorskor på förlossningen i Borås. För minimibemanning på förlossningen krävs fyra barnmorskor och två undersköterskor på varje dags-, kvälls- och nattpass.

Men eftersom det är brist på specialistutbildade sjuksköterskor, löser personalen ofta akut frånvaro själva, genom att byta, gå in extra eller hoppa mellan de olika avdelningarna på kvinnokliniken.

– Det är otroligt sårbart. I dag räcker det med att en blir akut sjuk, så är vi kort om personal. På sommaren är det ännu känsligare, eftersom en del av personalen då är ovan.

– Och det finns inga egentliga semestervikarier. I stället lånar vi från andra avdelningar. Men om en barnmorska blir sjuk kan hon också ersättas av en undersköterska. Det lägger större press på de barnmorskor som jobbar, eftersom det alltid är de som har det medicinska ansvaret.

Nu är gruppen orolig för att inte kunna bedriva en säker vård under sommaren.

– Flertalet av oss springer mellan avdelningar för att rädda verksamheten och patienterna. Men vi har ett privatliv och till slut orkar man inte. Vi måste bedriva en medicinskt säker vård, men vi kan inte dela oss.

Annons

– Vi älskar våra jobb och vill göra det bästa för föräldrar och barn. Men hade det inte varit för det hade vi gått på dagen.

Färre förlöser fler

Från 2008 till 2025 beräknas andelen arbetande barnmorskor inom hälso- och sjukvården att minska med 20 procent.

De utexaminerade barnmorskorna kommer att vara färre än dem som går i pension, beräknar Socialstyrelsen.

År 2010 föddes 115 600 barn i Sverige. De närmsta åren beräknar Statistiska centralbyrån att barnafödandet kommer att minska, för att öka igen 2015, då 90-talisterna kommer upp i barnafödande åldrar.

SCB:s Sveriges framtida befolkning 2011–2060 och Socialstyrelsens Prognos över sysselsatta inom hälso- och sjukvården samt tandvården – Åren 2009–2025.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons