Annons
Men besökarna kan ändå titta på flera nyheter i parken. Bland annat nyfödda svartapor och zebraföl.
Borås • Publicerad 16 april 2011
Björnungarna som föddes 18 januari.
Björnungarna som föddes 18 januari.Foto: Borås djurpark
Fem nyfödda svartapor hälsar besökarna välkomna i aphuset.
Fem nyfödda svartapor hälsar besökarna välkomna i aphuset.Foto: Anders Robertsson

Nyheterna är många. Men allra mest speciellt är tre björnsyskon. Även om de inte gör särskilt mycket väsen av sig just nu.

– Mestadels sover de fortfarande, säger Daniel Roth.

Annons

Folk på uteserveringarna med solglasögon. Allsvensk premiär och blommor vid vägkanten. Vårtecknen är många i Borås och här kommer ytterligare ett. Djurparken öppnar efter vintern.

Borträknat sportlovsveckan i februari är det säsongspremiär i dag på djurparken. Nu stänger inte parken igen förrän till vintern och med tanke på väderprognoserna kan det bli mycket folk i parken med en gång.

– Vi får väl hoppas på det. Eftersom våren har låtit vänta på sig lite längre kanske folk är ännu mer sugna på att komma hit, säger djurparkens zoolog Daniel Roth.

Men vårens sena ankomst har även inneburit mycket jobb de senaste veckorna.

– Allt arbete blir liksom komprimerat. Vi hade ju snö och is kvar för bara några veckor sedan. Vattnet hos vargarna är faktiskt fortfarande fruset.

Det snickras, putsas och fejas lite överallt i parken nu precis innan öppning. Skyltar skall upp, gångar skall iordningställas och den nya grillstugan skall byggas färdigt.

Många nya födslar har det också blivit under vintern.

Den 18 januari blev Nora och Rambo nämligen fembarnföräldrar. Numera är Björn och Benny (födda 2009) storasyskon sedan Koda, Kenai och Nita kom till världen. Två killar och en tjej.

Namnen har djurskötarna bestämt och är hämtade från Disneyfilmen Björnbröder. Passande kan man tycka.

– När de föddes var de storleksmässigt ungefär som ekorrar och vägde några hundra gram. Nu är de större men fortfarande små, säger Roth och låter rovdjurskötare Camilla Lyrebrandt fortsätta.

Annons

– Därför sover de mycket fortfarande. De orkar inget annat. Men de har ändå varit ute ur idet och tittat sig omkring. Tjejen är tuffast av dem.

Nytillskotten innebär att det under säsongen kommer att finnas sammanlagt sju björnar i den nya anläggningen. Snart närmar man sig nivån där det tar stopp enligt Daniel Roth.

– Kanske vid åtta eller nio björnar. Men det är svårt att säga på rak arm hur många det kan vara. Det handlar om vinterplatser och om det fungerar med gruppen.

Än så länge är mamma Nora och ungarna skilda från resten av familjen. Men personalen tror att återföreningen kommer att fungera bra.

– Det skall inte vara några problem. Det verkar lugnt och fint hittills. Men björnpappan vet att han far till alla barnen också.

Ungarna kommer inte att visas för publik förrän om några veckor. Alltså får påskbesökarna nöja sig med andra björnar.

Nyheter på djurparken

Födda

Giraffkalv

Svartapor

Zebraföl

Elandantiloper

Björnungar

Förväntade

Kaniner

Kor

Getter

Bläsbock

Zebra

Lodjur

Älg

Sjöbjörn

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons