Annons

Öppet hus för julfirande

Ingen tjocka släkten att umgås med på julafton?
Borås • Publicerad 23 december 2008
Förberedelserna inför det gemensamma julfirandet på Allégården arrangerat av SSU
Förberedelserna inför det gemensamma julfirandet på Allégården arrangerat av SSUFoto: Lars-Åke Green

I Borås behöver det inte innebära ensamt tv-tittande. Staden med omnejd har en hel del att erbjuda den som vill umgås och få lite julstämning under trevliga former.

Det finns ett tiotal platser i Boråstrakten som håller i julfirande på julafton.

Annons

–Vi har öppet hus för de som vill känna en gemenskap med andra. Vi har riktat in oss på de som känner sig ensamma. Man ska känna att man är välkommen att dela samhörigheten, säger Urban Klintenberg som är pastor och föreståndare för pingstkyrkan i Borås.

Gustav Adolfs församlingshem har julfirande som vanligt men har redan fyllt sina platser.

–Det behövs fler ställen dit ensamma kan gå och fira. Julen är en tuff tid eftersom ensamheten blir mer påtaglig, säger Karin Carlsson, diakon.

På Bollegården är besökarna som på de flesta platser en blandad skara men med en majoritet är äldre.

–Det ringde två män från Iran och sa att de inte brukar fira jul men de undrade om de kunde komma för de ville inte sitta ensamma på julafton. Det är roligt när det kommer nytt folk och jag hoppas nu att de kommer, säger Lena Wåhlin, en av arrangörerna.

En av de få öppna krogarna på julafton är Brasseriet.

–Förr var det vanligare att man kom hit för man var ensam på julafton men nu är det mer "vanliga" gäster. Det är inget konstigt att gå ut på julafton längre, säger Johannes Callioras som jobbar i kök och bar på restaurangen.

Julafton

Allégården i Borås: Gemensamt julfirande på julafton klockan 11.30-21, ingen föranmälan, gratis. Julbord, musik och underhållning. SSU arrangerar.

Pingstkyrkan i Borås: Gemenskap tillsammans med andra på julafton klockan 18-24, ingen föranmälan, gratis. Julmat och kaffe, sällskapsspel och musik. Kyrkan arrangerar.

Fritidsgården på Sjöbo: Öppet på julafton klockan 18-23, ingen föranmälan, gratis. Julmat och öppet att umgås. Fritidsgården arrangerar.

Gustav Adolfs församlingshem: Julaftonsfirande för alla klockan 14-17, föranmälan, platserna för i år fullbokade, 80 kronor inträde för vuxna, barn gratis. Julbord, tomten kommer, sång och musik. Kyrkan arrangerar.

Kinna församlingshem: Gemensam julafton klockan 13-16.30, föranmälan, gratis. Julbord, tomten kommer, sång och musik. Kommunen, frivilligorganisationer samt församlingar arrangerar.

Bollegården i Bollebygd: Jul i gemenskap på julafton klockan 18-2, ingen föranmälan, gratis. Julbord, jultomten och underhållning. Julens vänner arrangerar.

Församlingsgården i Ulricehamn: Jul i gemenskap på julafton klockan 18-21, föranmälan ej nödvändig, gratis. Julmåltid och sång. Kyrkan arrangerar.

Juldagen

Allégården i Borås: samma som julafton

Immanuelskyrkan i Borås: Gemenskapsjul i Sturegården på juldagen klockan 15, ingen föranmälan, gratis. Julmat och underhållning. Kyrkan arrangerar.

Maria Hjulström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons