Annons

"Opinionen som nu avspeglas i SD:s röstsiffror fanns då också"

Den tidigare folkpartiledaren Bengts Westerberg är i Borås för att tala på temat Främlingsfienden inom oss.
Borås • Publicerad 4 november 2014
Inför över 300 deltagare på Borås stads integrationsdag talade Bengt Westerberg om främlingsfientligheten inom oss. På plats på stadsteatern fanns framför allt politiker och tjänstemän, men också en del från frivilligsektorn.
Inför över 300 deltagare på Borås stads integrationsdag talade Bengt Westerberg om främlingsfientligheten inom oss. På plats på stadsteatern fanns framför allt politiker och tjänstemän, men också en del från frivilligsektorn.Foto: Lisa Brunzell och TT

Integrationsdagen tar upp dagens flyktinginvandring med referenser bakåt.

Men det Westerberg hamnar i historieböckerna för är hans minnesvärda uttåg ur en tv-soffa.

Annons

Valnatten 1991 reste sig Westerberg upp ur SVT:s soffa i protest när Ny demokratis Bert Karlsson och Ian Wachtmeister skulle ta plats.

Och han ångrar inte sitt demonstrativa uttåg ur studion, utan skulle göra om det idag också.

– Då fanns det spekulationer om att man skulle vilja samarbeta med Ny demokrati, det har inte funnits på samma sätt nu. Då var det var mitt uttryck för ett avståndstagande från ett främlingsfientligt parti.

– Alla minns att jag gick ur studion, men det var också så att jag var den ende partiledare som tog debatt med Wachtmeister i tv före valet.

Det är inte bara historieböckerna som minns avståndstagandet utan också många, många andra.

– Än i dag, 23 år sedan, möter jag varje månad människor som vill ta mig i hand och tacka för att jag reste mig ur soffan.

Nu är han i Borås för att tala om utredningen om främlingsfientlighet och rasism som han lett för regeringskansliet.

– Opinionen som nu avspeglas i Sverigedemokraternas röstsiffror, den tror jag fanns då också. Men det är väldigt svårt att veta om den är större eller mindre.

I sin föreläsning gör han många jämförelser med förföljelsen av judar under andra världskriget.

– Det finns intressanta paralleller med vad vi vet idag. Vi vet vad som pågår i Syrien och Irak, vi vet att vi har den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. Vi vet, men vi vet inte vad vi ska göra.

Annons

Han tar upp att de argument som i den europeiska debatten nu används mot muslimer då användes mot judar.

– Och jag valde titeln för att jag vill varna för tron att främlingsfientlighet bara handlar om extrema grupper. Det allvarligaste hotet är om vi börjar traska patrull efter personer som driver främlingsfientliga åsikter. Det vill säga det som hände i Tyskland på 30- och 40-talen. Den risken finns den kan man aldrig blunda för. Det finns en främlingsfiende inom oss alla. Stereotypa föreställningar som kan styra vårt handlande, särskilt om man inte tänker efter.

Integrationsdagen tog också upp att Migrationsverket nu skriver upp prognoserna om hur många flyktingar som kommer att söka sig till Sverige. Bostadsbristen innebär stora problem eftersom den tvingar människor kvar i tillfälliga boenden även när de fått sitt uppehållstillstånd och borde kunna starta sitt nya liv i Sverige.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons