Annons

Onödiga larm från mobiltelefon

Räddningstjänsten tvingas till onödigt stora utryckningar på grund av att många bilister larmar SOS via mobiltelefon utan att ta reda på vad som hänt.
Borås • Publicerad 25 februari 2008
Mannen tros ha klarat sig med endast lindriga skador.
Mannen tros ha klarat sig med endast lindriga skador.Foto: Lars-Åke Green

– Lyssna på SOS-operatören och hjälp honom eller henne, vädjar nu Michael Zantelid på SOS i Göteborg.

Vid den senaste olyckan på tisdagseftermiddagen på riksväg 40 strax väster om Grönkullenmotet larmades till en början tre ambulanser och en helikopter då man förmodade att många personer kunde vara inblandade eftersom det handlade om en personbil med husvagn.

Annons

Det visade sig senare att en person var inblandad och lindrigt skadad. Men massor av larmsamtal kom in och man förmodar att många bara ringde när de passerade.

Vid ett annat larm på onsdagsmorgonen fick räddningstjänsten förgäves leta efter en lastbil som skulle stå och brinna vid Grandalsmotet. Troligen rök den från bromsarna eller kokade.

Stanna kvar

– Vid en trafikolycka på R 40 vid Bollebygd tidigare i år så fick vi höra att SOS-operatören förgäves bett den som larmat att åtminstone stanna och se hur många skadade det var, säger Per Olof Näsström, räddningsledare på räddningstjänsten i Borås. Mobiltelefonen är bra, då kan man få tidigt larm men folk måste lära sig att stanna och titta vid olyckan.

Vet man inte om olyckans omfattning och om det är personer fastklämda måste man enligt honom gå ut med stort larm kanske i onödan. Och då kanske det inträffar en riktigt allvarlig olycka på annat håll.

Ofta är det då bråttom och olycksrisken är då större.

– Att få en massa larm från en olycka utan att få detaljer måste vara frustrerande för SOS, säger Per Olof Näsström.

Det håller Michael Zantelid med om.

Svår uppgift

Operatören har en svår uppgift. Det enda arbetsredskapet är telefonen och därför är man beroende av så exakta uppgifter som möjligt.

Annons

– I tveksamma fall kontaktar vi räddningstjänsten och de har aldrigt sagt nej. De brukar gå ut med en räddningsbil och två ambulanser, säger han.

Tips för den som kommer till en olycka Tror du att du är den förste att larma. Stanna vid olycksplatsen.Ta reda på hur många personer som är inblandade och om de är kvar i fordonen och inte kan ta sig ut.Håll kontakten med operatören i telefonen och försök och ge en så exakt platsangivelse som möjligt.Om det finns folk där. Fråga om de larmat SOS.Om vägbanan är blockerad av olyckan eller bilar som stannat kan du göra en insats genom att varna trafik som närmar sig olycksplatsen innan polis och räddningstjänst kommit på plats.

Källa SOS.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons