Annons

Omgörningen av gymnasiet gör det svårt att jämföra betygstrender

Högre betyg för elever på praktiska gymnasieprogram och något lägre för eleverna på teoretiska program.
Det verkar vara tendensen när det nya betygssystemet får genomslag på gymnasiet. Men det är svårt att dra slutsatser av jämförelsen.
Borås • Publicerad 28 juni 2014
Foto: 
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

De elever som tog studenten för två veckor sedan är den första årskullen som har fått de nya betygen, A-F, under hela sin gymnasietid.

I genomsnitt för alla de 18 gymnasieprogrammen ligger poängsnittet på 14,19 poäng. Det ligger nästan exakt i nivå med förra årets resultat, 14,23 poäng.Men resultaten är svåra att jämföra. Samtidigt som betygssystemet gjordes om, genomfördes en stor gymnasieform där program, kurser och kunskapskrav också förändrades.

Annons

– Det blir som att jämföra äpplen och päron. Samtidigt måste vi väl säga att vi är nöjda med att hålla oss kvar på samma nivå som de senaste åren, säger Maria Gustafsson, chef för verksamhetsutveckling på utbildningsförvaltningen Borås.

I den nya gymnasieskolan är skillnaderna större mellan yrkesförberedande och högskoleförberedande program. De yrkesförberedande programmen har färre teoretiska ämnen och fler yrkesförberedande kurser, jämfört med tidigare.

Maria Gustafsson och Jörgen Erlandsson på utbildningsförvaltningen:

– Ibland tittar man bara på det som har blivit sämre, men det finns all anledning att gå igenom de program som har förbättrat sig mycket också. Där kan finnas saker att lära.

Läs mer i dagens BT eller i eBT

Betygspoäng

Barn- och fritidsprogrammet 12,00

Byggprogrammet 13,65

Elprogrammet 12,77

Energiprogrammet 12,14

Estetiska programmet 14,77

Fordonsprogrammet 11,80

Handels- och administrationsprog. 14,68

Hantverksprogrammet 15,10

Hotell- och restaurangprog. 13,52

Industriprogrammet 13,47

Livsmedelsprogrammet 15,62

Medieprogrammet 12,89

Naturvetenskapsprogrammet 16,10

Omvårdnadsprogrammet 13,11

Samhällsvetenskapsprogrammet 14,73

Spetsutbildning entreprenör 16,52

Idrottsprogrammet 13,80

Teknikprogrammet 14,10

Samtliga program har förändrats i viss mån i samband med gymnasiereformen 2011. Betygssystemet och betygskriterierna har också förändrats. Det är därför svårt att jämföra betygssiffrorna.

Betygssystemet består av bokstäver, som räknas om till poäng för att få fram ett snittbetyg. A ger 20 poäng, B ger 17,5, C ger 15, D ger 12,5, E ger 10 poäng. F är inte ett godkänt betyg och ger 0 poäng.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons