Annons

Omfattande vandalisering i Borås - över 100 glasrutor har krossats

Busskurer i centrala Borås har på senare tid utsatts för omfattande vandalisering.
Borås • Publicerad 11 september 2014
Den senaste tiden har Dan Askman och hans kollegor haft mycket att göra på grund av omfattande vandalisering av busskurer. ?Det handlar om ett tiotal ruter per natt?, säger han.
Den senaste tiden har Dan Askman och hans kollegor haft mycket att göra på grund av omfattande vandalisering av busskurer. ?Det handlar om ett tiotal ruter per natt?, säger han.Foto: Petter Trens

Drygt 100 glasrutor har krossats de senaste veckorna.

– Det är så många att vi har tappat räkningen, säger Dan Askman som arbetar med reparationerna.

Annons

Den senaste tiden har det pågått en omfattande vandalisering av busskurer i Borås, totalt rör det sig om över 100 rutor som krossats. Både Västtrafik är drabbat och Clear Channel som har driften på busskurer med reklam.

Dan Askman som jobbar åt företaget Clear channel, har under sina år inte varit med om en så omfattande vandalisering.

– Så här många rutor som krossats på senaste tiden har vi inte normalt under ett helt år. Det är ett otrevligt rekord, säger han.

Varje morgon sedan en och en halv vecka tillbaka har han och kollegan fått städa upp och reparera ett tiotal krossade rutor runt om i Borås. Det är inte något specifikt område som är drabbat utan glaskrossningen är spridd över större delen av centrala Borås. För Clear Channels del rör det sig om ett 60-tal förstörda rutor.

Inte heller Västtrafik kan se något mönster i glaskrossningen.

– Vi har ett tjugotal hållplatser i Borås där en eller flera rutor har krossats och det är inte knutet till något område, säger Anders Larsson, trygghets och säkerhetsansvarig på Västtrafik.

Larsson berättar att glaskrossning av den här omfattningen inträffar en eller ett par gånger per år i Västra Götalandsregionen, men att det är mycket ovanligt i Borås. Beroende på storlek kostar det mellan 1300 och 3000 kronor att reparera en krossad ruta.

– Det är så onödigt, det här är pengar som skulle kunna användas till något vettigare, säger Dan Askman.

Vid flera busskurer har han hittat glasbitar som har tecken på skottskador.

– Vi har hittat kulhål, jag tror att rutorna ha skjutits sönder, säger han.

Annons

Både Clear Channel och Västtrafik har eller kommer att polisanmäla vandaliseringen.

I morse grep polisen två män i 20-årsåldern misstänkta för att ha skjutit mot en grupp personer som höll på valaffischering vid Byttorps vägport. En person, en man i 20-årsåldern, träffades av skottet och började blöda.

De båda männen som greps finns med i utredningen kring den omfattande vandaliseringen, men är i nuläget inte misstänkta.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons