Annons

Omfattande snöfallsområde över Sjuhärad – Danmarkståg stoppade

Götaland förberedde sig på tisdagskvällen på ett drygt dygns intensivt snöande.
Borås • Publicerad 2 februari 2010
Det blev nya problem i tågtrafiken från Malmö då ett nytt snöoväder drog in på tisdagskvällen. Inga tåg trafikerar sedan 17-tiden sträckan Malmö-Köpenhamn.
Det blev nya problem i tågtrafiken från Malmö då ett nytt snöoväder drog in på tisdagskvällen. Inga tåg trafikerar sedan 17-tiden sträckan Malmö-Köpenhamn.Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Mer snö till Sjuhärad.
Mer snö till Sjuhärad.Foto: BT arkiv

SMHI har utfärdat en klass 1-varning som omfattar hela Götaland, utom Gotland.

Man varnar för flera decimeter snö och hårda vindar längs syd- och västkusten, med kulingstyrka i Skagerrak och Kattegatt. I övriga Sverige kan man dock ta det lugnt den närmaste tiden.

Annons

Båda kraftföretagen Vattenfall och Eon berättade att det höjt beredskapen inför det väntade ymniga snöandet.

Eon har både helikoptrar och bandvagnar och en personalreserv på 60–70 man i beredskap för att kunna ta hand om elavbrott i snöovädrets spår.

– Vi har höjt beredskapen. Även om vi grävt ned mycket av våra ledningar finns risken för en del avbrott, säger informationsansvarige Johan Aspegren på Eon Elnät, som har flest kunder i södra Sverige.

Vattenfalls förstärkning skedde i första hand genom att bemanningen i driftcentraler stärks och att fordon och material förbereds för snabb insats. Även beredskapsstyrkan och kundservice har förstärkts.

Lätta flingor i början

Vid tretiden på tisdagseftermiddagen kom de omfattande snömolnen så smått in över Västkusten.

Det började med lätta flingor, centrum låg då fortfarande över Jylland.

– Lågtrycket som går in över Skåne kommer att snurra upp det här snöfallsområdet i spiralform som gör att det kommer att ligga kvar över främst nordvästra Götaland även i morgon (onsdag) av och till. Först sent under onsdag eftermiddag ser det ut att upphöra där, säger meteorolog Sten Laurin på SMHI till TT.

Snömolnen drar sig långsamt österut.

– Lågtrycket är inte på ostkusten förrän sent på onsdagseftermiddagen. Natten till torsdag ligger det kvar i de östra delarna av Götaland och först under torsdag förmiddag når det Stockholm. Men då är det ganska försvagat, säger Laurin.

Annons

Blåsten den stora fienden

Vägverket har haft kontakter med sina entreprenörer och även de har höjt sin beredskap i främst Götaland det närmaste dygnet.

– Vi har drygt 1 200 plogbilar och andra fordon som kommer att vara i gång på Västkusten, i Skåne, Småland och Blekinge, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket i Borlänge till TT.

Snön går väl an, det är blåsten som är den stora fienden.

– När det blåser är det svårt att hålla vägarna rena från snö. Vägarna blåser snabbt igen. När det är snödrev och snörök bör man som trafikant vara extra vaksam, säger Thomas Andersson, som också uppmanar trafikanter att lyssna på väderprognoserna.

Tåg över bron inställda

Alla tåg mellan Malmö och Köpenhamn ställdes in vid 17-tiden. Passagerarna får åka buss. Hur länge tågstoppet varar är oklart.

På sträckan Malmö–Ystad har tågen också ställts in på grund av frysta växlar. Inga ersättningsbussar kunde köra på grund av väglaget. Alla regionbussar på Söderslätt stod också stilla.

Ulrika Mebius, informatör vid Skånetrafiken, sade att en tågpendel mellan Malmö och Ystad skulle upprättas. Den skulle gå och fram och tillbaka.

– En enkel resa tar en timme. Sedan vänder tåget tillbaka, sade hon vid 18-tiden.

Annons

När pendeln skulle komma i gång var oklart.

Skånetrafiken avrådde samtidigt folk från att ge sig ut.

Väglaget var besvärligt i hela Skåne och ett antal trafikolyckor inrapporterades, men enligt polisen inga med allvarligare personskador. Vindkänsliga fordon avråddes från att köra över Öresundsbron. Hastigheten var sänkt till 70 kilometer i timmen eftersom det blåste 18 meter i sekunden på bron

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons