Annons

Omfattande saneringsarbete för ambulanspersonal i coronatider

Ambulanssjuksköterskorna i Borås har sanerat ambulanserna själva under pandemin.
Arbetet har påverkat arbetsmiljön och kan ha fördröjt utryckningstiderna.
Nu ses beslutet över.
Borås • Publicerad 8 juni 2020 • Uppdaterad 9 juni 2020
Victoria Narevik har förkläde och plasthandskar på sig vid sanering.
Victoria Narevik har förkläde och plasthandskar på sig vid sanering.Foto: Ceasar Segergren

Att sanera ambulanser efter transport av coronapatienter är tidskrävande.

I Göteborg, där flest coronafall i regionen konstaterats, har ambulanspersonalen fått avlastning av regionservice med saneringen.

Annons

Ambulanssjuksköterskorna vid Säs har gjort jobbet själva, vilket varit påfrestande.

– Det tar energi och kraft. Ibland finns inte tid för att hämta andan. När man dessutom hör ett larm om hjärtstopp på radion och vet att man egentligen är närmst, men inte kan åka, då känner man sig otillräcklig, säger Victoria Narevik och Patrik Carlenberg, ambulanssjuksköterskor vid Säs.

Alla ambulanser rengörs även i vanliga fall efter transport av en patient. Men under pågående coronapandemi görs det mer grundligt och efter särskilda saneringsrutiner.

Chefen för Säs ambulanssjukvård, Carina Dinäss, har bett ledningen om hjälp ett flertal gånger.

– För personalen har det varit påfrestande och upplevts som mycket tidsödande. Vi har ställt frågan och väntar på besked om huruvida regionservice kan avlasta oss med saneringen, säger Carina Dinäss.

Foto: Ceasar Segergren

Hur mycket har uppdragstiderna försämrats under corona?

– Tiderna är helt klart påverkade. Men hur mycket det är kopplat till just saneringen är svårt att säga. Det behövs mer analyser kring det.

I februari berättade BT om utryckningstiderna i Sjuhärad och att nästan var tredje prio 1-patient tvingas vänta längre än 20 minuter på hjälp under 2019.

Under mars och april i år nåddes ungefär 67 procent av prio 1-patienterna inom 20 minuter i hela Säs kommunområde, vilket förutom Sjuhärad även innefattar Alingsås, Vårgårda och Lerum.

Målet är att 90 procent av prio 1-patienterna ska nås inom 20 minuter.

Här saknas innehåll

Annons

För mars månad sågs stora skillnader mellan de olika kommunerna. I Borås nåddes prio 1-larmen inom 20 minuter i knappt 80 procent av fallen. För Bollebygd låg siffran på 38,5 procent och för Svenljunga på drygt 40 procent.

BT berättade i februari att larmtiderna fördröjs på grund av förändrade arbetssätt, trafiksituation, striktare vårdprioriteringar och för få ambulanser.

Saneringsprocessen kan vara ytterligare en bidragande orsak till att väntetiderna påverkas nu i coronatider.

– Att få hjälp med saneringen skulle betyda jättemycket. När vi ska sanera själva blir uppdragstiderna längre, vilket gör att tredje man – nästa patient vi ska hämta, blir lidande, säger Martin Hulldin, ambulanssjuksköterska och facklig representant för vårdförbundet.

Foto: Ceasar Segergren

Särskild sjukvårdsledning vid Säs ska nu ompröva tidigare beslut och se över om regionservice kan ta över saneringen även för Säs ambulanssjukvård.

– Det har aldrig funnits någon ovilja, eller handlat om att spara pengar. Utan det var den bedömningen som gjordes – att man kunde ha ett arbetssätt som gjorde att saneringsarbetet inte påverkade kvaliteten på ambulanssjukvården. Men behovet har uppmärksammats och arbetsuppgifter behöver skäras bort för att klara sommaren. Det ska omprövas och ett nytt beslut fattas snarast, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson.

Fakta

Fortsatt stora skillnader i Sjuhärad:

Statistiken visar hur många larm som nås inom 20 minuter. Målet är att 90 procent av prio 1-larmen ska nås inom 20 minuter.

Mars:

Borås: 80 procent.

Mark: 52 procent.

Ulricehamn: 57 procent.

Bollebygd: 39 procent.

Svenljunga: 41 procent.

Tranemo: 50 procent.

Herrljunga: 56 procent.

April:

Borås: 77 procent.

Mark: 57 procent.

Ulricehamn: 54 procent.

Bollebygd: 40 procent.

Svenljunga: 46 procent.

Tranemo: 45 procent.

Herrljunga: 34 procent.

Avrundat till närmsta tiotal.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons