Annons
Förra året lämnades 100 000 kronor i kontanter i kollekten på palmsöndagen. Ett brunt kuvert från en anonym givare.
I går upprepades historien.
Borås • Publicerad 29 mars 2010
Patric Cerny, kyrkoherde i Gustav Adolfskyrkan fick en glad överraskning när han kollade kollekthåven i går ? någon hade nämligen skänkt mer än vanligt.
Patric Cerny, kyrkoherde i Gustav Adolfskyrkan fick en glad överraskning när han kollade kollekthåven i går ? någon hade nämligen skänkt mer än vanligt.Foto: Lisa Hjertén

Palmsöndagen 2009: En anonym äldre kvinna lämnar ett kuvert till vaktmästaren i Carolikyrkan, och lämnar snabbt byggnaden. Kuvertet visar sig innehålla 100 000 kronor – i form av femhundralappar och tusenlappar.

Palmsöndagen 2010: Ett nytt kuvert. 100 000 nya kronor – även här i form av femhundra- och tusenlappar. Den här gången i Gustav Adolfskyrkan.

Annons

Men:

– Jag tror inte att det är samma person. Tillvägagångssätten är för olika, säger Patric Cerny, kyrkoherde. Han höll i gårdagens gudstjänst och berättar hur överraskningen uppdagades:

– Jag stod och pratade med folk under kyrkokaffet när vaktmästaren kom och sa att jag nog borde följa med. Han berättade om kuvertet som någon lagt i kollektkorgen under gudstjänsten.

Sedan var jag med och tittade när pengarna räknades.

– Det ser ut att vara helt nya sedlar, de är så släta, säger Patric Cerny.

Gårdagens kollekt gick till organisationen ”Hela världen”, som är en sammanslagning av flera hjälporganisationer (däribland Lutherhjälpen). Just pengarna från i går var avsedda för rent vatten.

Patric Cerny säger att han inte har en aning om vem den anonyma givaren är, men att det spelar mindre roll.

– Det viktigaste är ju pengarna. Jag lovar att bidraget kommer till nytta – varenda krona är viktig!

Om du via den här artikeln får hälsa något till den anonyma givaren, vad vill du säga då?

– Ett jättestort tack! Två personer åkte direkt till banken och satte in pengarna så det inte skulle hända någonting, så de är i säkert förvar. Det hade varit roligt att få träffa honom eller henne för att få tacka öga mot öga. Det här är fantastiskt roligt och generöst.

Annons

I Borås finns tre stora församlingar. Gustav Adolf är störst, med Caroli på andra plats. Där bakom finns Brämhults församling, och Cerny erkänner att han är lite nyfiken på vad som händer nästa palmsöndag, om ett år.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det här är som en dröm, säger Patric Cerny och avfyrar ett brett leende.

Och konstigt vore väl annars. En kyrklig favorit i repris är inte svår att le åt.

Så gick det i fjol

En äldre dam stod under hela gudstjänsten i Carolikyrkan på palmsöndagen vid dörren längst bak utan att sätta sig.

Strax innan gudstjänsten överlämnade hon – utan ett ord – ett kuvert till vaktmästaren Krister Klint. Efter det gick hon.

Klint överlämnade pengarna till kollekten – som fick en smärre chock när de öppnade och hittade 100 000 kronor i kontanter.

Pengarna tillföll organisationen ”Hela världen” som fördelade ?ut pengarna till främst hjälparbetet i Afrika.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons