Ökänd fransk fånge fritagen i helikopter

Den ökände fransk-algeriske brottslingen Redoine Faïd har fritagits från fängelset av beväpnade kumpaner med helikopter. Polisen mobiliserar nu för att hitta Faïd, som även tidigare rymt under dramatiska former.
Publicerad 1 juli 2018

Frankrike

En stulen, belgiskregistrerad helikopter landade på en oinhägnad innergård i fängelset i Réau, öster om Paris. Samtidigt dök tre kraftigt beväpnade kumpaner till Redoine Faïd upp vid fängelsets ingång och krävde hans frisläppande, i syfte att skapa en distraktion.

Därefter ska Faïd ha förts från ett besöksrum till den väntande helikoptern och flytt med sina kumpaner. Helikoptern hittades senare bränd i en förort nordost om Paris, varifrån flykten tros ha fortsatt med bil.

Alla polisiära resurser har mobiliserats i jakten på brottslingen, enligt inrikesminister Gérard Collomb.

Yoan Karar, generalsekreterare för de franska kriminalvårdsarbetarnas fackförbund, säger till BFM TV att kumpanerna var professionella och kraftigt beväpnade. Han kallar Faïd ett hot mot det franska samhället.

Redoine Faïd ledde under 1990-talet en liga som utförde väpnade rån, juvelstölder och utpressning i Parisområdet.

2009 skrev han en bok i vilken han sade sig ha lämnat det kriminella livet bakom sig. 2010 dömdes han dock för delaktighet i ett väpnat rån där en polis dödades.

2013 flydde han från fängelset i Lille-Sequedin genom att spränga sig genom fem dörrar och ta fyra personer som gisslan. Han greps igen på ett hotellrum efter en och en halv månad.

2017 dömdes han till 18 års fängelse för det väpnade rånet 2010. Han överklagade domen, men i april 2018 höjde rätten i stället straffet till 25 år.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.