Annons

Ökad rättvisa i Borås

Första steget tas nu mot att Borås skall bli en Fairtrade City.
En särskild grupp skall arbeta med att Borås når kraven. Livsmedelsbutikerna ligger redan bra till, men kaféerna är sämre på rättvisemärkt.
Borås • Publicerad 7 januari 2008

För att få en diplomering krävs bland annat att ett antal kaféer, restauranger eller hotell serverar rättvisemärkta produkter och att ett antal livsmedelsbutiker säljer rättvisemärkta varor.

Efter årsskiftet har kriterierna ändrats och Borås kan välja om man vill bli diplomerad enligt de gamla eller nya kriterierna. Väljer man de nya kriterierna omfattas hela kommunen, efter de gamla kriterierna omfattas bara centrala Borås.

Annons

– Med de gamla kriterierna kan vi snabbt bli diplomerade och sedan fortsätta att jobba mot nya mål, säger Karin Runge på Konsument Borås, som är samordnare i styrgruppen. Väljer vi de nya kriterierna tar det längre tid.

Gruppen med representanter från kommunen, organisationer och handeln har ännu inte träffats men Karin Runge har redan börjat med förberedelsearbetet.

Röda korsets ungdomsförbund har gjort en inventering och Borås livsmedelsbutiker klarar kriterierna.

Butikerna är bäst på rättvisemärkt kaffe, berättar Louise och Leif Blomqvist i Röda korsets ungdomsförbund. De flesta har också rättvisemärkt socker och många har choklad och någon sorts te.

– Det som behövs är att man gör varorna synliga, säger Leif Blomqvist.

Rättvisemärkta bananer men också apelsiner och ananas har hittats. Däremot är det sämre med rättvisemärkt kakao.

– Vi märker att det blivit fler varor sedan vi var ute, säger Louise Blomqvist. Efterfrågan på rättvisemärkt har nog ökat.

Fem av 27 undersökta kaféer kan erbjuda något som är rättvisemärkt. Förutom rättvisemärkt kaffe har ett av kaféerna också rättvisemärkt glass. Här finns fortfarande mycket att göra.

Många är intresserade men Louise Blomqvist är lite förvånad över att många inte kände till rättvisemärkningen.

Nu pågår en inventering av hur många arbetsplatser som erbjuder sina anställda rättvisemärkt fika och information planeras till olika grupper.

Annons

– Sedan blir det styrgruppen som får bestämma hur vi skall arbeta, säger Karin Runge.

* Fairtrade City kommer från Storbritannien. Sedan slutet av 1900-talet har drygt 200 städer diplomerats där. I Sverige är det hittills fem kommuner, Malmö, Lund, Örebro, Norrköping och Munkfors som diplomerats.

* Samtliga politiska partier i Borås är överens om att arbeta för att Borås skall bli en Fairtrade City. Ett antal kriterier skall ligga till grund för diplomeringen.

* Kommunen skall kunna erbjuda etiskt märkta produkter inom sina avtal.

* En styrgrupp sammansatt av representanter från kommunen, näringslivet, handeln och frivilligorganisationer skall leda arbetet.

* Dagligvaruhandeln skall kunna erbjuda ett sortiment av etiskt märkta produkter.

* Ett visst antal lokala arbetsplatser skall servera etiska produkter.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons