Annons

Ointresse för läkarbrist

Det råder en skriande brist på specialistutbildade läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin landet över. Men när verksamhetschef Sven Ernstsson i Borås ville kartlägga bristen möttes han av ointresse.
Borås • Publicerad 29 april 2011
"Jag hoppas naturligtvis på krafttag från Socialdepartementets sida." Säger Sven Ernstsson, verksamhetschef vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Borås.
"Jag hoppas naturligtvis på krafttag från Socialdepartementets sida." Säger Sven Ernstsson, verksamhetschef vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Borås.Foto: Håkan Rosenqvist

– Jag tycker detta borde vara en riktigt brännande fråga, säger han och har nu vänt sig direkt till regeringen.

När Socialstyrelsen 2009 inspekterade den barn- och ungdomspsykiatriska vården i landet, konstaterade man att kvaliteten skiftar väldigt mycket över landet, så mycket att den inte uppfyller lagens krav om vård på lika villkor.

Annons

– En av de allvarligaste bristerna som Socialstyrelsen konstaterade är att det finns för få specialisttjänster. Man är kritisk mot att så få barn får träffa en läkare och ser det som en stor brist och patientsäkerhetsrisk, säger Sven Ernstsson och berättar att BUP i Borås klarade sig utan allvarliga anmärkningar vid Socialstyrelsens inspektion.

Vid ett nationellt verksamhetsmöte 2010 tog Sven Ernstsson upp frågan om att författa en skrivelse till beslutsfattarna för att uppmärksamma dem på vakansproblemet. Socialstyrelsens kritik måste ju tas på mycket stort allvar, menade han.

– Men det ville man inte. Däremot accepterade mötet att man gjorde någon form av inventering av hur många specialistläkare som fanns.

Sven Ernstsson erbjöd sig sätta ihop en enkät och skicka ut den till klinikerna runt om i landet. Men svarsfrekvensen var låg och enkäten kunde inte användas

I stället fick han förslaget att vända sig till SKL, Sveriges kommuner och landsting, men där ansåg man sig inte ha tid.

Det du ville ha besked om var alltså hur många vakanser som finns och hur stor bristen på specialistläkare är?

– Precis. Detta är ju ändå ett ämne som slås upp mycket i media och som jag tror att vår befolkning tycker är väldigt allvarlig, nämligen barns och ungas psykiska ohälsa. Jag är väldigt frågande inför varför man inte reagerar mer kraftfullt nationellt när det här uppmärksammas.

Nu har Sven Ernstssons fråga hamnat på Socialdepartementets bord och i veckan hade han en första kontakt med departementet.

Beskedet därifrån är att man är medveten om problemet och en dialog förs med Utbildningsdepartementet.

– Det här gapet som finns med brist på specialistläkare tas på allvar. Jag vet att gapet är stort och att det fattas hundratalet läkare. Snart har vi också stora pensionsavgångar inom yrket.

BUP i Borås

- Vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Borås är väntetiden till ett första besök under 30 dagar, som är vårdgarantins gräns.

- Alla remisser bedöms alltid av en läkare. Annars sker första besöket ofta med en psykolog, sociolog eller sjuksköterska. Därefter hålls en vårdkonferens då det som framkom vid första besöket bedöms av en läkare.

- Vid mildare tillstånd med kortare behandlingstider kan dock hela behandlingen ske utan läkarkontakt.

- För närvarande finns det tre specialläkartjänster vakanta i Borås.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons