Annons

Ofredande anmält på förskola i Borås

En manlig förskoleanställd i Borås har polisanmälts för sexuellt ofredande av barn. Mannen är avstängd från jobbet tills vidare.
Borås • Publicerad 16 mars 2013

– I ett sådant här läge finns alltid ovisshet om vad som har hänt. Det finns en oro och nedstämdhet på förskolan, säger områdeschefen.

I torsdags morse meddelade en förälder att familjen har gjort en polisanmälan om misstänkt sexuellt ofredande av deras barn. Områdeschefen vill inte specificera närmare detaljer kring anklagelserna eller den anställde, exempelvis hur länge han har jobbat i barngrupp på förskolan och hur han ställer sig till de påstådda övergreppen.

Annons

– Jag beslutade omgående att kalla upp den anställde till mig och berättade att han får gå hem med lön under utredningstiden, vilket är gängse praxis enligt kommunens regler, säger områdeschefen.

Personalen samlades för internt möte och under eftermiddagen informerades föräldrarna till alla barn på avdelningen.

– Idag (läs fredag) har vi upprättat ett kriscentrum så att föräldrar har kunnat få svar på sina funderingar. Jag upplever att föräldrarna var nöjda med det, säger chefen.

Finns det misstankar om att fler barn kan ha blivit utsatta för övergrepp?

– Det kan jag inte svara på. Det är sådant som polisutredningen får visa.

Områdeschefen anser att förskolan har tagit sitt ansvar genom att informera berörda familjer.

– De som inte har fått samtal från oss är inte berörda av detta. Vi ställer oss till polisens förfogande men vidtar inga andra åtgärder i väntan på att brottsutredningen blir klar.

Den anklagade mannen har, precis som andra förskoleanställda, ett fläckfritt förflutet.

– Vi begär alltid utdrag ur brottsregistret innan en person anställs, även om det skulle handla om vikariat en endaste dag. Ingen kommer in på förskolan innan den kontrollen, det är vår kvalitetssäkring, säger områdeschefen.

Vet du mer? Maila till nyhetschefen@bt.se.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons