Annons

Offret: ”Kändes som han ville döda mig”

Boråsaren fick oväntat besök. Utanför dörren stod en man som var villkorligt frigiven efter ett brutalt knivdråp. Han krävde 20 000 i böter för att boråsaren legat med hans flickvän.
Borås • Publicerad 11 februari 2011
Boråsaren trodde att han var säker om han lämnade över pengarna vid resecentrum där folk ofta är i rörelse. Men dit kom utpressaren med pitbull och pistol och hotade med att han mördat tidigare.
Boråsaren trodde att han var säker om han lämnade över pengarna vid resecentrum där folk ofta är i rörelse. Men dit kom utpressaren med pitbull och pistol och hotade med att han mördat tidigare.Foto: Lennart Magnusson

Men offret tror inte mannen var ute efter hans pengar:

– Nä, det kändes som han ville döda mig och jag fruktade för mitt liv.

Annons

En 29-åring från Skåne häktades efter händelserna i januari. Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge åtalar honom i dag för försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

BT har tidigare berättat att den tungt belastade 29-åringen stack ihjäl en man med kniv då han skulle driva in en skuld åt en butiksägare. Tingsrätten dömde honom till tio års fängelse för mord, men hovrätten ändrade till åtta år för dråp.

Han bodde ihop med en kvinna i Skåne och när han åkte i fängelse flyttade hon till Borås. Där mötte hon en man och inledde ett förhållande.

För fem månader sedan släpptes 29-åringen villkorligt fri, med ett par år kvar av straffet. Han blev åter ihop med kvinnan. Men hon träffade boråsaren ännu en gång och de låg med varandra.

Då kom hot och krav på pengar. En dag i januari stod 29-åringen utanför hans dörr:

– Jag hade aldrig sett honom tidigare, men fick veta vem han var och visste varför han suttit inne.

– Först sa han att han ville prata om att hon varit otrogen. Men sedan bötfällde han mig på 20 000 kronor för att jag legat med henne.

Det blev fler kontakter. Boråsaren fick höra att han skulle betala när lönen kom. Men belopp och tider ändrades, han kände sig pressad och fick ihop 12 000 kronor.

Han gjorde upp om att träffa den andre vid resecentrum.

– Jag trodde det var en trygg plats med folk, men där hade han pitbull och pistol. Jag kom för att betala, fast då sa han att det räckte med 2 000 kronor och att han skulle ha kul med mig istället.

Annons

Prutningen kändes inte som en lättnad utan snarare som ett ännu värre hot:

– Det var som om pengarna inte betydde något, som han var ute efter mitt liv. Jag visste ju varför han suttit inne.

Mannen hotade också med att han mördat tidigare.

Boråsaren vågade först inte polisanmäla, fast såg till slut ingen annan utväg. Han är fortfarande skakad, men får stöd av ett par personer som står honom nära.

– Oavsett vad som ligger bakom kan man inte kräva pengar av någon så här. Att åberopa att man mördat tidigare ser jag som en försvårande omständighet, säger Daniel Edsbagge.

Han talar om att bygga upp våldskapital som används för att skrämmas.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons