Annons

Oenighet om vägen till bättre äldrevård

Överens om slutmålet, men inte om vägen dit. Så kan kommunstyrelsens debatt om äldreomsorgen sammanfattas.
Borås • Publicerad 13 maj 2014
Kvaliteten måste höjas inom äldreomsorgen i Borås.
Kvaliteten måste höjas inom äldreomsorgen i Borås.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Borås stad ska göra en genomgång av äldreomsorgen, vilket BT berättade om i förra veckan. I samband med det ska genomförandet av de så kallade delade turerna, som skulle ha varit klart till den 1 augusti, förlängas.

– Vi vill ha utredningsdirektiv innan den här genomgången genomförs. Nu framgår det inte vilka styrdokument det ska bygga på, sade Annette Carlson (M), kommunalråd som tillsammans med övriga allianspartier ville se en återremiss av själva genomgången, vilket dock röstades ned vid votering.

Annons

Allianspartierna föreslog i sitt alternativa beslutsförslag flera direktiv för den kommande utredningen, exempelvis att utreda behovet av platser i vård- och omsorgsboenden, granska tillämpning och lämplighet av kvarboendeprincipen liksom att föreslå en äldreomsorgsplan.

– Vi behöver gå vidare med den här frågan. Det viktigaste är ?att höja kvaliteten för brukarna inom äldreomsorgen och ge personalen drägliga scheman, replikerade Lena Palmén (S), kommunalråd.

Genomgången av äldreomsorgen är i nuläget inte reglerad i någon tidsplan och utgår inte från något särskild fråga. Kommunchefen Svante Stomberg ska leda arbetet.

– Vi kommer inte ifrån det faktum att personalen är vår viktigaste resurs, och vi måste ha det som utgångspunkt, sade Ulf Olsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande och påpekade att den till synes luddiga uppdragsbeskrivningen beror på att genomgången ska utgå från personalen och de behov som de uppmärksammat.

En tvärpolitisk styrgrupp ska kopplas till arbetet med genomgången av äldreomsorgen. De pilotprojekt som har satt igång genomförande av delade turer ska fortsätta på samma vis.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons