Annons

Nytt koncept ger billigare lägenheter

Serietillverkade hus med pressade byggkostnader och lägre hyror är inriktningen för AB Bostäders satsning på Dammsvedjan.
Borås • Publicerad 22 maj 2014
Foto: ncc

– Jag skulle vilja pröva konceptet i Borås, säger styrelseordförande Roland Andersson (S).

Skenande byggkostnader under decennier har lett till att många inte har råd att välja nyproducerade bostäder. Branschorganisationen Sabo, Sverige allmännyttiga bostadsföretag, har därför genomfört en ramupphandling på högkvalitativa serieproducerade flerbostadshus. Målsättningen var upp till 25 procent lägre produktionskostnader.

Annons

– Här i Borås skulle man kunna sänka produktionskostnaden med ett par tusen kronor per kvadratmeter, säger Roland Andersson.

Det motsvarar knappt tio procent jämfört med traditionellt upphandlade nybyggnationer på sistone. I reda pengar innebär det runt 15 miljoner lägre investeringskostnad för tre planerade åttavåningshus på Dammsvedjan.

Förra året besökte representanter för AB Bostäder och Borås stad boutställningen i Söderköping där en av de vinnande leverantörerna för Sabos Kombohus Plus visade möjliga lösningar. Och AB Bostäders ordförande gillade det han såg:

– Jag kommer att driva på för att vi testar Sabo-konceptet för att pressa byggkostnaden. Mitt problem är att det byggs alldeles för lite samtidigt som det är efterfrågan på lägenheter. Vi har knappt några lediga bostäder idag, säger Roland Andersson.

Läs mer i torsdagens BT eller i eBT.

Upp till 20 procent billigare

Skanska, NCC och Lindbäcks bygg utsågs till vinnare i Sabos upphandling av Kombohus plus, serieproducerade flerfamiljsbostäder med fem-åtta våningar. (Tidigare har en motsvarande upphandling gjorts för två-fyravåningshus, så kallade kombohus).

Kommunala bostadsbolag kan använda avtalet istället för att göra en egen upphandling.

Total produktionskostnad för husen hamnar på 20 000-23 000 kronor per kvadratmeter boarea. Variationerna beror framförallt på markförhållanden och markkostnad.

AB Bostäders produktionskostnad för senaste nybyggnation hamnade på cirka 25 000 kronor per kvadratmeter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons