Annons

Nytt datasystem en fara för ambulanspatienter

Vårdskador hotar. Sedan i mitten av januari har 72 fel rapporterats på det nya systemet för övervakning och kommunikation i Säs ambulanser.
Borås • Publicerad 7 maj 2013
Foto: Anton Hedberg

Nu slår en sjuksköterska larm.

– Frågan är hur lång tid det tar innan en patient drabbas och avlider på grund av att grejerna inte fungerar.

Annons

I oktober beställde Södra Älvsborgs sjukhus plattformen Mobimed Smart till 21 ambulanser. Systemet är tänkt att användas till dokumentation, övervakning och kommunikation med sjukhusen. Ordern kostade fyra miljoner kronor och plattformen började användas i januari.

– Vi har haft fruktansvärda problem. Det ligger i allmänhetens intresse att veta att ledningen köpt grejer som inte fungerar, säger personen som vill vara anonym.

Ambulanssjuksköterskan menar att det inträffar incidenter med utrustningen dagligen.

– Ett typexempel är att man kopplar upp ett EKG för att skicka det till hjärtintensiven – där de ska analysera och bestämma vart vi ska åka – men så går det inte att sända iväg. Vi tvingas starta om datorn och vänta några minuter, men ibland fungerar det ändå inte. Det ska fungera varje gång.

Vårdförbundet känner igen kritiken. Peter Rainé, skyddsombud på SU-ambulansen, säger att det förekommit stora mängder av avvikelser i regionen sedan systemet infördes.

– Vi ångrar den dagen Mobimed Smart köptes. Till exempel visar våra blodtrycksmanschetter fel-

aktigt tryck. Vi har fått börja mäta manuellt igen för att vara säkra, det är en tillbakagång 20 år i tiden.

Enligt ambulanssjuksköterskan på Säs har ledningen vid återupprepade tillfällen informerats om problemen.

– Jag tycker inte att de gör tillräckligt. De måste säkerställa att de kan leverera den vården de utger sig för att erbjuda.

Marie Gardtman, verksamhetschef vid Säs ambulansenhet, sticker inte under stol med att systemet varit en besvikelse. Hon säger att många delar har fallerat redan från början.

Annons

– Det är oerhört frustrerande. Man får vara beredd på vissa problem inledningsvis, men nu har det gått så lång tid utan att de har försvunnit.

Avtalet med företaget Ortivus, som tillverkar Mobimed Smart, upphandlades av Västra Götalandsregionen och systemet kommer snart att finnas i alla ambulanser i regionen. Marie Gardtman säger att regionen sedan köpet ställt hårda krav på Ortivus och håller inte med om att hon gjort för lite.

– Den största påtryckning man kan göra mot ett företag är att hålla inne med att betala fakturan och det har jag gjort. Jag har bara betalat halva beloppet i väntan på att de ska åtgärda problemen. Vi är inte nöjda.

David Isefjord

Utdrag ur avvikelserapporter på Säs

2013-03-27: ”Vid EKG-tagning syntes endast två avledningar på skärmen. Under färd då vi närmade oss sjukhuset dök övriga upp. Vid försök till sänding av EKG till HIA fanns inga adresser att skicka det till – adressrutan helt tom. Vårdskada har kunnat inträffa”.

2013-03-30: ”Under pågående prio 1-uppdrag med patient som har bröstsmärta kopplas EKG-elektroder på patienten och personnummer skrivs i datorn. Sedan finns det ingen kontakt mellan mätenhet/puck och datorn. EKG kan därmed inte utföras. Datorn startas om två gånger men det blir ingen kontakt. Köp utrustning som fungerar!”

2013-03-30: ”Första blodtryck visar 40/20, patient helt vaken, adekvat. Direkt efteråt tar åter ett nytt som visar 208/109, tredje visar kort därefter 137/ 86. Alla blodtryck kort efter varandra i samma arm i samma läge. Tar ett manuellt som visar 150/90.” ”Kan ej lita på ny utrustning som som ej uppfyller kravspecifikationen.”

Signe Oskarsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons