Annons

Nytt besked: Ingen höjning av färdtjänsttaxa

Det blir inga höjningar av avgifterna på färdtjänsten.
Gatunämnden väntas besluta att höjningen av avgifterna skjuts på framtiden.
Borås • Publicerad 25 januari 2008

Varken priset på enkelresor eller månadskort kommer att höjas från första mars.

– Jag kan inte se att vi kan göra på något annat sätt när en enig kommunstyrelse sagt att vi skall se över reglerna, säger gatunämndens ordförande Bengt Sandell (m).

Annons

Det har varit många turer kring färdtjänsten och förslaget att höja priset på enkelresor och månadskort. I måndags diskuterades färdtjänsten i kommunstyrelsen och då togs ett beslut att rekommendera gatunämnden att inte höja avgifterna innan en översyn gjorts av reglerna.

Efter mötet var politikerna inte eniga om beslutet skulle gälla både enkelresor och månadskort. Men nu kommer alltså gatunämnden att ta ett beslut att uppskjuta alla avgiftshöjningar tills översynen av färdtjänstreglerna är gjord.

Det här kommer att innebära en extra kostnad för gatunämnden med en miljon kronor på ett halvår.

– Men vi kan inte höja avgiften innan översynen är gjord och får i stället begära en miljon av kommunstyrelsen för att klara detta, säger Bengt Sandell och pekar på att färdtjänsten har ett stort underskott.

Det beror bland annat på att administrationskostnaderna blev högre än väntat när gatunämnden tog över färdtjänsten från kommundelarna och på att resandet ökat.

Bengt Sandell tycker att det skulle kännas bäst om man kunde ha samma taxa i färdtjänsten och kollektivtrafiken.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons