Annons

Nya stenar ger Allégatan sin originalglans tillbaka

Många har undrat hur länge provisoriet med den lappade och lagade vägbanan från förra sommaren skulle vara. Nu håller Allégatan sakta men säker på att återfå sin forna glans.
Borås • Publicerad 27 februari 2014
Foto: Jan Pettersson

Under våren 2013 utfördes ett stort arbete med att restaurera fjärrvärmeledningar i centrala Borås. Ledningarna var dåliga och läckte på åtskilliga ställen. Lappa och laga var inte längre aktuellt.

Arbetet innebar att Allégatan grävdes upp sträckvis och stängdes av under längre och kortare perioder under våren och försommaren. Mot slutet av arbetet var det osäkert om gatan skulle bli klar till studentexamen. I absolut sista minuten las hålen igen, asfalterades provisoriskt och studenterna kunde sjungande åka flak på Allégatan, precis som vanligt.

Annons

Sedan dess har Allégatan varit lappad och lagad provisoriskt, men nu har arbetet med att återställa dragit igång.

– Efter ett så här stort arbete måste marken få sätta sig. Lägger man på ny beläggning eller sätter gatsten är risken stor för sättningar med ojämnheter som följd. Det är inte alls ovanligt att man väntar så länge som ett år innan den slutgiltiga beläggningen kommer på plats, säger Jan-Åke Claesson, enhetschef på Borås stads tekniska förvaltning.

Under arbetets gång kommer det att vara begränsad framkomlighet.

– Allégatan är en trafikerad gata och att lägga gatsten är ett tids-ödande arbete, säger Claesson.

Om inte vädret ställer till det för servicekontorets personal, som utför jobbet, beräknas arbetet vara klart någon gång i början av april. Totalt är det omkring 1000 kvadratmeter gatsten som ska läggas tillbaka.

– Det går mellan 80 och 100 stenar per kvadratmeter så det är en del sten att lägga, säger Ulf Raneby avdelningschef vid Borås stads servicekontor.

Arbetet utförs etappvis för att trafiken på Allégatan ska påverkas så lite som möjligt.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons