Annons

Nya regler för studenkårerna

Regeringen vill avskaffa kårobligatoriet från och med den 1 januari nästa år.
Borås • Publicerad 26 februari 2009
? Det här betyder att det organiserade studentinflytandet kommer att haverera, säger kårordförande Lars Hedegård.
? Det här betyder att det organiserade studentinflytandet kommer att haverera, säger kårordförande Lars Hedegård.Foto: Anders Robertsson

Och kompensera det med ett mindre statsbidrag.

– Det här är en katastrof för oss, säger Lars Hedegård, ordförande i Borås studentkår.

Annons

Obligatoriet strider mot föreningsfriheten, och genom att göra medlemskapet i studentkåren frivillig hoppas utbildningsminister Lars Leijonborg att de svenska studentkårerna ska bli aktivare och vitalare.

Men för Lars Hedegård betyder förslaget att studenternas inflytande minskar kraftigt samtidigt som statens utgifter ökar.

– Propositionen betyder att vi behöver få kompensation med 720 kronor per helårsstudent. Med Leijonborgs förslag kommer vi att få 100 kronor, säger Lars Hedegård och fortsätter:

– Det är till och med 210 kronor mindre än vad regeringens egen utredare föreslog och alldeles för lite för att vi ska kunna finansiera ett fortsatt studentinflytande.

Med förslaget räknar Lars Hedegård med en enorm minskning av intäkterna.

– Det här är en katastrof för oss eftersom det betyder att våra intäkter kommer att minska med 85 procent. Det är inte bra för studenternas situation eftersom 90 procent av vår verksamhet handlar om studentinflytande, förklarar Lars Hedegård.

Om studentinflytandet ska bibehållas tror han därför att Högskolan i Borås blir tvungen att gå in med minst 2,2 miljoner kronor.

– Det är alltså utöver de 30 miljoner kronor som staten i stort nu ska kompensera landets studentkårer med.

Nystart

Malin Wickberg, student och moderat ledamot i kommunfullmäktige, är däremot positiv till förslaget.

Annons

– Det här kan leda till en välbehövd nystart för kårerna. Ett sätt för dem att locka till sig nya medlemmar och få ett bredare engagemang.

Hennes partikollega, Pirita Isegran, från Moderata studenters riksstyrelse håller med.

– Kåren måste bli tydligare med vad de gör och bli bättre på att visa upp sin verksamhet. Som det är idag vet man inte riktigt vad det är man betalar till, säger Pirita Isegran.

Samtidigt tycker hon inte att kåren måste ha monopol på ett studentinflytandet som dessutom är skyddat enligt lag.

– Det kan finnas andra lösningar.

Vibeke Specht

vibeke.specht@bt.se

033 - 7000 796

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons