Annons

Nya prognoser från Migrationsverket – siffrorna skruvas ner

I april visade Migrationsverkets prognoser att cirka 700 nya flyktingar från Ukraina ska få komma till Borås. Nu har den siffran skruvats ner rejält. Istället är det 252 personer som ska få ett varaktigt boende i Borås.
Borås • Publicerad 6 juli 2022

Från början fick Borås stad veta att staden skulle få ta emot cirka 700 nya flyktingar från Ukraina, men nu är den siffran nere på 252 personer. Detta beror enligt Tina Arekvist Lundell, förvaltningschef på arbetslivsförvaltningen i Borås stad, på att det har kommit många färre flyktingar än man trodde. En hel del har också valt att återvända tillbaka till Ukraina eller mer närliggande länder.

Enligt Tina Arekvist Lundell är Borås stads åtagande att ordna möblerade lägenheter till personer som blir anvisade till Borås från Migrationsverket. Hon menar att Borås stad kommer att kunna uppfylla kraven om att hitta bostäder till de 252 personerna som blir anvisade till Borås.

Annons

Hon säger också att Arbetslivsförvaltningen satte igång tidigt att förbereda för mottagandet av flyktingar som kommer att bli anvisade till kommunen, och det arbetet har gått bra.

Borås stad anställde i vintras ett 30-tal personer som skulle jobba på evakueringsboenden, men eftersom behovet där uteblev, fick de andra arbetsuppgifter inom kommunen så länge deras tremånadersanställningar varade.

– För flera av dem som fick en tidsbegränsad anställning tar anställningarna slut nu. De var ju anställda för att arbeta på Kyllared med flyktingboendet och det har vi ju inte längre, skriver Tina Arekvist Lundell ett mejl till BT.

Hon skriver vidare att några av dem har fått förlängd anställning för att bistå i iordningställandet av de lägenheter som Borås stad hyr för att ta emot flyktingarna anvisade från Migrationsverket. Och ytterligare några har erbjudits anställning på Träffpunkt Simonsland genom Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

– Vi kommer redan i mitten av juli att få ett 50-tal flyktingar anvisade till tio lägenheter i Borås som staden hyrt och möblerat. I första hand kommer Migrationsverket att anvisa oss personer som idag bor på flyktingförläggningar, det är den information vi har fått.

Hon skriver också att skola och förskola har blivit informerade och att de är väl förberedda på att kanske behöva ta emot barnen.

Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons