Annons

Nya polischefen: "Brott ska utredas när de är färska"

Är det månne en blivande deckarförfattare som nu blivit polisområdeschef i Sjuhärad?
Borås • Publicerad 5 januari 2008
??Jag är jätteglad att jag fick jobbet, säger nyblivna polisområdeschefen Lena Matthijs, som nu hoppas kunna vara kvar i hemstaden Ulricehamn.
??Jag är jätteglad att jag fick jobbet, säger nyblivna polisområdeschefen Lena Matthijs, som nu hoppas kunna vara kvar i hemstaden Ulricehamn.Foto: Jan Lindsten

– Vi får väl se hur det går, säger Lena Matthijs som snart får besked om hennes bokmanus kommer att publiceras.

Ulricehamn. Författandet av deckarhistorien, som till vissa delar bygger på Lena Matthijs erfarenheter från en polisutredning, är bara en av många fritidssysslor under det gångna året.

Annons

Idrotter och ledaruppgifter inom handboll är annars hennes stora intresse.

– Jag gillar alla sporter som man blir trött av, skrattar Lena Matthijs och berättar att hon under sommarhalvåret rätt ofta cyklar från hemmet till polishuset i Borås. Något som tar cirka en timme och 50 minuter enkel väg på den något längre gamla banvallssträckan.

God kondition är alldeles säkert något bra att ha med sig när hon nu efter nästan exakt två år som biträdande chef tar klivet till befattningen som polisområdeschef i Södra Älvsborg. En annan sak är förstås en egen agenda.

Kort sagt, vad vill du göra?

– Jag vill naturligtvis fortsätta med vad jag och Lars Klevensparr redan inlett, med att förändra vårt utredningsarbete så att vi satsar på de färska brotten, säger Lena Matthijs med eftertryck.

Hon vill införa en ”96-timmarsprincip” för brottsutredningar, vilket innebär att det inom denna tid efter ett anmält brott ska vara så mycket utrett att ett beslut ska kunna fattas om att lägga ned eller gå vidare.

Outredda anmälningar

Situationen idag är den motsatta, anmälningar kan ligga outredda i år innan polisen hinner kalla till förhör och folk glömt det mesta om vad som hände.

– Det har ju skapat en uppgivenhet hos människor när polisen inte ens hör av sig. Så vi måste satsa på det som inträffat nyligen, satsa på att klara förhören så snabbt som möjligt.

– Någon gång måste man ju styra om, det tror jag folk har förståelse för, slår Matthijs fast.

Annons

Den nya polischefen har varit inblandad som sakkunnig i utredningen om en ny polisutbildning i den vanliga högskolan istället för i den särskilda polishögskolan.

Hon hoppas på ett besked från regeringen i ärendet under det här året. Och ser stora fördelar om förslaget genomförs.

– Det blir lättare att utöka antalet utbildningsplatser, vi har ju högskolor på många platser i landet. När detta införs är det min förhoppning att Högskolan i Borås kan hålla sig framme och göra sig gällande. Men före 2012 lär det inte bli aktuellt.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons