Annons

Nya krafttag mot ångest bland unga

Nu kan fler unga och vuxna med självskadebeteende erbjudas hjälp i Sjuhärad.
Borås • Publicerad 28 april 2008

I ett samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin, har nya grupper för DBT-terapi startas i Vårgårda, Mark och Borås.

En del skär sig, andra bränner eller slår sig, ytterligare några kanske hindrar sig själva från att äta. Sätten att lindra sin ångest genom att skada sig själv kan ta sig olika uttryck.

Annons

Inom psykiatrin är självskadebeteende kopplat till beteendestörning ett stort problem.

– Det är ett problem som växer och kryper allt längre ner i åldrarna, säger Rose-Marie Sandberg, biträdande verksamhetschef vuxenpsykiatri 2 vid SÄS.

Specialbehandling

Vad det beror på kan hon och Kay Eriksson, biträdande verksamhetschef barn- och ungdomspsykiatrin, inte säga. Att man idag talar mer om självskadebeteende, kan till en del ha sin förklaring i att det nu finns behandlingsmetoder.

En sådan metod är DBT, dialektisk beteendeterapi, som är en specialinriktad behandling för människor med självskadebeteende.

Sedan flera år finns ett sådant behandlingsteam vid Solhem i Borås. Nu har arbetet utvecklats.

Förra året startade ett DBT-team i Vårgårda och i år har ytterligare ett team startats i Borås samt ett i Skene, i en samverkan mellan barnpsyk och vuxenpsykiatrin.

– Det speciella är att vi arbetar med unga och vuxna tillsammans, säger Kay Eriksson.

Föräldrautbildning

Ytterligare en nyhet är att man även erbjuder föräldrautbildning, kallad Familjeband.

Annons

– Fördelen med det är att föräldrarna får en ökad kunskap och förståelse. Det blir lättare att prata om situationen och motivera sitt barn att delta i behandlingen, säger Rose-Marie Sandberg.

Patienterna är från 16 år och uppåt. DBT-terapin ges dels i grupp dels individuellt och är mycket strukturerad i sin utformning.

Terapitiden är upp emot två år. Första steget i behandlingen är att få patienten att upphöra med sitt självdestruktiva beteendet och lära sig hantera sin ångest på annat sätt.

Omkring 30 patienter går just nu i aktiv terapi vid Solhem och ytterligare ett 20-tal i Vårgårda och Mark tillsammans. Resultaten från terapin är goda.

Utöver de DBT-team som redan är i verksamhet, kommer en ny behandlingsenhet för dagvård att öppnas vid Solhem 1 maj i vår. Där kommer tolv patienter som går i DBT-terapi att tas emot.

DBT-terapi

Dialektik handlar om att hitta en balans mellan att utvecklas och att acceptera livet som det är. Metoden lär ut hur man tränar sin medvetenhet i nuet och lär sig hantera svåra känslor utan att bli självskadande.

Man arbetar utifrån fyra moduler:

?Medveten närvaro.

?Hantera relationer.

?Reglera känslor.

?Att stå ut när det är svårt.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons