Annons

Ny satsning – BT får klimat- och miljöreporter

Miljö och klimat kommer att få större plats i Borås tidning. Jan Lindsten blir BT:s första klimat- och miljöreporter.
Borås • Publicerad 11 oktober 2018
Jan Lindsten, ny klimat- och miljöreporter på Borås tidning.
Jan Lindsten, ny klimat- och miljöreporter på Borås tidning.Foto: Agnes Westberg

Miljöfrågor i allmänhet och klimatfrågan i synnerhet kommer att få en större plats i Borås tidning.

– Vi känner att miljö- och klimatfrågan blir viktigare för allt fler, i många hem i Sjuhärad förs det diskussioner om vad man själv kan göra för att ställa om till ett mer hållbart levnadssätt. Det känns jättebra och roligt att vi som lokaltidning nu har tagit beslutet att satsa på att göra mer angelägen och nära journalistik i ämnet, säger Carl Lind, BT:s redaktionschef.

Annons

Jan Lindsten har tidigare bevakat sjukvårdsfrågor och Västra Götalandsregionen. Nu flyttas hans fokus till klimat- och miljöfrågor.

– Jag är mycket glad för det, och jag tycker väl att BT och jag själv har en gyllene chans att försöka ta ansvar för vårt folkbildande uppdrag i de här oerhört avgörande framtidsfrågorna, säger han.

Klimatfrågan är ju en global fråga. Hur ska du som reporter på en lokaltidning hantera det?

– Det som är speciellt med klimatet är att det är det mest globala och lokala man kan tänka sig, samtidigt. Det gäller att vara konkret, och till exempel hitta exempel i Sjuhärad på vad ett visst beslut eller ett förslag i EU medför. Jag tror också att i dagens tider, med blixtsnabb förmedling av nyheter och bilder från världens alla hörn betyder ”lokalt” något annat än vad det gjort tidigare, och att vi i medierna också måste omorientera oss i den riktningen.

Vad kan BT:s läsare vänta sig, när ditt arbete drar igång?

– Vi kommer att ha tätare publicering av artiklar med dessa teman, och läsarna bör kunna förvänta sig en någorlunda snabb återkoppling även av stora, globala nyheter ned till vårt hörn av världen. Vi arbetar också för fullt med att hitta bra sätt att verkligen skapa dialog med läsarna, som kan föras både på klassiskt vis med direkta möten och förstås även med hjälp av alla nya digitala möjligheter.

Jan Lindsten kommer också att bevaka energi- och infrastruktursektorn, till exempel Borås energi och miljö, liksom kommunens och regionens miljöarbete. Det kommer alltså inte bara att handla om klimatfrågan.

– Vi ska också öka utrymmet för andra miljöfrågor än de som har en strikt koppling till klimatet, kemikalier i vår vardag till exempel.

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons