Annons

Ny sajt hjälper dig välja program

Du har nu chansen att jämföra kvaliteten på gymnasieprogrammen i länet.
Sajten gymnasiekvalitet.se är en satsning som görs av Svenskt näringsliv.
Borås • Publicerad 10 januari 2008

Statistiken bygger på en enkät till alla gymnasieskolor i Sverige, samt på data från Skolverket och Statistiska centralbyrån. Här ska finnas möjlighet att titta på en rad olika faktorer som andelen som får jobb efter gymnasiet, snittbetyg, resultat i nationella prov, andelen högskolebehöriga bland förra årets elever, lärarnas utbildningsnivå, elevernas tid med lärarna med mera.

Bygg- och fordonsprogrammet på Viskastrandsgymnasiet hör till de nio program i länet där 100 procent av eleverna som får jobb direkt efter utbildningen.

Annons

Hantverksprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås finns med på topplistan när det gäller program där 100 procent av eleverna fullföljer sin utbildning inom fyra år. Här finns också samhällsvetenskapliga programmet på Kunskapskällan i Herrljunga och byggprogrammet på Marks gymnasieskola.

På delad åttonde plats tio-i-topp-listan över de med högst avgångsbetyg finns naturvetenskapsprogrammet i Tranemo.

– Vårt engagemang för bättre gymnasieutbildningar hänger självklart samman med att programmens kvalitet påverkar kunskaperna hos framtidens arbetskraft, säger Kenneth Krantz, Svenskt näringslivs regionchef, i en kommentar i pressmeddelandet.

– De fakta vi har tagit fram om gymnasieprogrammen i Västra Götaland visar att kvaliteten på olika program skiftar mycket. Valet av gymnasieprogram har stor betydelse för individens framtida chanser på arbetsmarknaden och till vidare utbildning. Genom att ta reda på fakta om olika program slipper man att köpa grisen i säcken.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons