Annons
–Det är en fantastisk upptäckt. Metoden borde införas som rutin på alla sjukhus.
Borås • Publicerad 9 januari 2009

Det säger Veronica Kallin, ordförande i Hjärtebarnsföreningen Väst, om den nya metod att upptäcka livshotande hjärtfel på nyfödda som tagits fram av forskare i Göteborg.

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som gjort studien som visar en mycket framgångsrik metod att på ett enkelt sätt upptäcka ett livshotande hjärtfel hos nyfödda. Testet är dessutom både snabbt och billigt att utföra.

Annons

Genom att ett kardborreband med en sensor sätts fast på barnets ena hand och fot går det att mäta syremättnaden i blodet. Metoden syftar till att upptäcka så kallade ductusberoende hjärtfel, något som ett till två barn per 1?000 födda föds med.

Hjärtfelet är omedelbart livshotande eftersom blodflödet till lungorna eller till resen av kroppen stryps när fosterförbindelsen ductus arteriosus, sluter sig några dagar efter förlossningen.

I takt med att BB-vistelsen blir kortare lämnar emellertid idag allt fler nyfödda barn sjukhuset utan att deras livshotande tillstånd upptäcks.

–Det är fantastiskt. Undersökningen gör inget intrång på barnet, det gör inte ont och den kan rädda liv, säger Veronica Kallin om de nya forskningsrönen. Själv upptäckte hon sonen Hampus hjärtfel en dag efter förlossningen när hon såg att hans ben var alldeles blå.

–Det är så man ser att barnet har ett hjärtfel, att de blir blå på som följd av att syremättnade i blodet minskar. Hade Hampus ductus stängt sig, hade han dött.

BT har tidigare skrivit om Hampus som föddes utan vänster hjärtkammare. Bara en dag gammal opererades Hampus för första gången.

Sedan dess har Hampus, som idag är 5 år, opererats flera gånger och hans hjärta byggts om så att det idag fungerar med bara en kammar.

–Idag märks det nästan inte att han är hjärtopererad, frånsett ärren på bröstet, även om han inte orkar lika mycket som andra barn.

Studien från Göteborg visar att risken att betydligt fler barn med hjärtfel kan upptäckas med den nya screeningen.

Bland de barn som ingick i undersökningen i missades endast diagnosen hos åtta procent av barnen med ductusberoende hjärtfel, mot 28 procent i jämförelseregionerna där barnen endast undersöktes av barnläkare.

Annons

–Det är helt sanslöst. Min önskan är att metoden införs som rutin på alla sjukhus, säger Veronica Kallin. µ

Hjärtscreening

Närmare 40?000 spädbarn i Västra Götaland har ingått i undersökningen och screenats enligt den nya metoden. 92 procent av alla ductusberoende hjärtfel upptäcktes och inget barn dog. Sammanlagt föddes 60 barn i regionen med det livshotande hjärtfelet. Av dessa missades fem.

I jämförelsegrupperna, ungefär halva Sverige, föddes cirka 100 barn med den här typen av hjärtfel, 28 missades och fem av barnen dog hemma utan att ha blivit diagnosticerade.

Metoden att mäta barnets syrgaskoncentration i blodet kallas pulsoxymetri-sceening. Screeningen utförs av barn-morska och tar cirka fem

minuter.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons