Annons

Ny förskola börjar ta form på Sjöbo

Först var det ja. Sen nej. Och sen ja igen.
Borås • Publicerad 23 februari 2008
Personalen på förskolan Nävergården tittar framåt inför höstens flytt. I augusti får Andreas Stensson, Monica Svensson, Marie Jacobsson, Susanna Magdalenic, Patrik Lundin, Birgitta Televik och Marita Helldén helt nya lokaler.
Personalen på förskolan Nävergården tittar framåt inför höstens flytt. I augusti får Andreas Stensson, Monica Svensson, Marie Jacobsson, Susanna Magdalenic, Patrik Lundin, Birgitta Televik och Marita Helldén helt nya lokaler.Foto: Lars-Åke Green

I augusti öppnar en helt ny förskola på Sjöbo där det tidigare var fritidsgård:

– Det här ska bli Borås bästa förskola, säger Monica Svensson.

Annons

Turerna var många förra året men till slut enades de styrande i Borås om att bygga om fastigheten ”Trumpetsvampen”.

Där kommer det att bli fem avdelningar med barn som nu går på Nävergården och Rödluvegården. Två avdelningar ska vara för de yngsta barnen och sedan tre med lite äldre barn.

Grundtanken är att det ska vara en avdelning för barn 2-3 år, en för 3-4 år och en för 5-åringar.

Både lokalerna inomhus och den stora utegården blir separerade i två delar.

– Det är jättebra. Om man till exempel har ett rum där 5-åringarna leker med lego kan man låta det ligga framme utan att vara rädd för att 2-åringarna ska komma dit, säger Susanna Magdalenic.

På de två förskolorna som slås ihop är planeringen redan i full gång. Personalen har varit med och fått påverka allt från färger på väggarna till hur avdelningarna ska ligga i huset.

På ett personalmöte på Nävergården sitter de och tittar på ritningarna. Alla ser fram emot flytten med stor glädje och tillförsikt.

– Där ska jag bo. Det blir mitt rum, säger Andreas Stensson och skrattar. Han pekar på det stora lekrummet där det tidigare var en mindre gymnastiksal.

Andra uppskattade delar blir bland annat snickarrum, målarrum och ett kaklat ”våtutrymme” där barnen kan skvätta vatten hur mycket de vill.

Personalen från de båda förskolorna kommer att blandas i helt nya arbetslag:

Annons

– Vi gör det för att vi vill inte att det ska bli två förskolor i en, påpekar Birgitta Televik som är chef för de båda förskolorna.

Samarbetet mellan personalen på de båda ”enheterna” har redan börjat på allvar. De träffas med jämna mellanrum och har bildat en gemensam grupp som ska sköta alla inköp.

– Dessutom har vi gjort spontana utflykter till Rödluvegården för att se hur de har det, tillägger Marie Jacobsson.

Bara glädje och positiv spänning ett halvår innan det är dags att flytta in. Patrik Lundin är glad för att det inte blir någon halvmesyr:

– Man läser ibland att det är förskolor i lägenheter och paviljonger men det här blir något helt anpassat. Det är roligt för oss som jobbar på förskolor att det byggs något helt nytt någon gång.

Ett litet problem på vägen var de bensinpumpar som stod bakom före detta ica-affären vid Sjöbo torg, men de är nu borttagna och marken är sanerad.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons