Ny direktlinje med flyg till New York från Landvetter

Flygbolaget SAS startar en ny direktlinje till New York från Göteborg i april 2023. Rutten kommer att trafikeras med tre avgångar per vecka.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Landvetter • Publicerad 21 december 2022 • Uppdaterad 17 mars 2023
Sas börjar i april att flyga mellan Landvetter och Newark airport.
Sas börjar i april att flyga mellan Landvetter och Newark airport.Foto: J. David Ake

Under våren kommer resenärer att för första gången sen 70-talet kunna flyga non-stop mellan Västsverige och USA, enligt Swedavia.

– SAS nya linje till ett av världens mest populära resmål är efterlängtad och detta är fantastiska nyheter för regionen, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör för Göteborg Landvetter Airport på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Strömwall påpekar att den nya direktlinjen är ett kvitto på det långsiktiga arbetet som Swedavia tillsammans med besöksnäringen och näringslivet bedrivit under flera år. Före pandemin reste majoriteten för att turista eller besöka släkt och vänner.

Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetters flygplats.
Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetters flygplats.

Enligt Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, är etableringen av flyglinjen ett tydligt bevis på Västsveriges starka attraktionskraft som en region där man kan göra affärer, investera och etablera sig.

– Det kommer bli enklare för våra västsvenska företag att nå en global marknad samtidigt som omvärldens ögon öppnas upp för möjligheterna i vår region.

Trouvé menar att Västsverige redan är dragloket i Sveriges ekonomi och att den nya linjen kommer få direkt påverkan för en fortsatt positiv tillväxt.

– Effekterna kommer också märkas inom besöksnäringen där Göteborg och Västsverige redan i dag har en stark attraktionskraft.

Med start den 28 april trafikerar SAS sträckan Landvetter Airport – Newark Liberty International Airport onsdagar, fredagar och söndagar. I motsatt riktning trafikeras sträckan tisdagar, torsdagar och lördagar.

Fakta

USA – Västra Götalandsregionen

USA är i dag Göteborgsregionens största exportmarknad. Det finns runt 200 amerikanskägda företag i regionen och antalet turister från USA ökade stadigt under flera år före pandemin.

USA är även den fjärde största utlandsmarknaden i Västra Götaland. Enligt Tillväxtverket registrerades flera än 150 000 amerikanska gästnätter mellan januari-oktober 2022.

Källa: Swedavia

Foto: Johan Nilsson/TT
Love SchillerSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.