Annons

Nu släpper mjölnaren sin kvarn

Vänga kvarn var full av folk som ville se mjölnaren David Svensson avtackas.
Borås • Publicerad 22 december 2008

Vänga.

Nu överlåter han sin släktklenod till hembygdsföreningen.

Annons

– Det är med både lättnad och bävan, säger han.

David Svenson, 78, har arbetat som mjölnare i Vänga kvarn i 55 år. Han tog över efter sin far, som i sin tur tagit över efter sin. David är född och uppväxt på gården och bor fortfarande kvar med sin fru Britta. Men från och med årsskiftet är det Vänga Hembygdsförening som äger kvarnen och husen.

– Jag hade kunnat sälja det till göteborgare för miljoner, men hembygdsföreningen har varit här länge och det känns viktigt att byggnaderna bevaras, säger David Svensson.

Sedan mitten på 1950-talet har han sett stora förändringar i bygden.

– Då fanns 20–25 kvarnar i Boråsområdet. Jag har varit ensam mjölnare här i 20 år.

David var också en av de första i Sverige att sälja krav-mjöl, eller ”alternativodlat” som det hette då.

– De små kvarnarna banade väg för de stora företagen, säger han.

Ovärderligt

Sedan 1989 finns ett populärt kafé i nederdelen av kvarnbyggnaden. Det tas över av Cecilia och Bengt-Göran Åhman.

– Att kaféet överlever är det viktigaste av allt. Den sociala biten som det bidrar till är ovärderlig, säger David Svensson.

Annons

De nya föreståndaran tänker fortsätta på den inslagna banan.

– Det är ett otroligt stort ansvar att förvalta och försöka utveckla. David är fantastisk som bevarat allt det här och inte har gett upp, säger Cecilia Åhman, som i går var en av de som uppvaktade David Svensson vid julfikat.

Det är också i kaféet som David Svenssons välkända spargris stått. I stället för inträde har besökare fått ge frivilliga bidrag till Radiohjälpen. Sedan 1991 har David samlat in och skänkt bort 502 944 kronor.

– Det känns bra att kunna bidra, säger han.

Erik Gustafsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons