Annons

Nu firar Brändmarks ett praktfullt jubileum

För hundra år sedan började en ung Adolf Pettersson odla grönsaker på landsbygden utanför Borås. Det blev starten på en handelsträdgård som i helgen firar jubileum.
Borås • Publicerad 15 november 2014
På 50-talet bredde växthusen ut sig där det idag ligger villor.
På 50-talet bredde växthusen ut sig där det idag ligger villor.Foto: Lars-Åke Green
Adolf Pettersson började odla grönsaker för att dryga ut hushållskassan 1914. Det blev starten på ett 100-årigt företag.
Adolf Pettersson började odla grönsaker för att dryga ut hushållskassan 1914. Det blev starten på ett 100-årigt företag.Foto: Lars-Åke Green
I helgen är det 100-årsfirande hos Åse Jensen-Johansson, Lars Johansson och Kaj Jensen på Brändmarks blommor. Förre stadsträdgårdsmästaren Åke Johansson finns på plats med sin bok om Borås gamla handelsträdgårdar.
I helgen är det 100-årsfirande hos Åse Jensen-Johansson, Lars Johansson och Kaj Jensen på Brändmarks blommor. Förre stadsträdgårdsmästaren Åke Johansson finns på plats med sin bok om Borås gamla handelsträdgårdar.Foto: Lars-Åke Green
Åse Jensen Johansson och Lars Johansson driver en blomsterbutik med anor: 100 år firar Brändmarks i helgen.
Åse Jensen Johansson och Lars Johansson driver en blomsterbutik med anor: 100 år firar Brändmarks i helgen.Foto: Lars-Åke Green

Brändmarks blommor är visserligen inte längre en handelsträdgård och den egna odlingen av blommor och grönsaker är sedan länge bara ett minne. Men butiken ligger kvar på exakt samma plats som Adolf Pettersson startade på, då för 100 år sedan.

Då var höjden mellan Trandared och Hulta ren landsbygd och när handelsträdgården utökade kunde växthusen bre ut sig på åkermarken.

Annons

– Från början var det ett komplement till jordbruket, lite drivbänkar till grönsaker att sälja på torget, säger Kaj Jensen.

Han kom till Brändmarks på 60-talet, först som anställd. På den tiden var det fortfarande en handelsträdgård som producerade krysantemum, pelargoner, cyklamen och luktärter till de lokala blomster-affärerna. Först i mitten av 60-talet öppnades en liten butik.

Men utvecklingen var på väg att gå ifrån de små handelsträdgårdarna.

– Det fanns så stor produktion i Danmark och Holland, det fanns inga möjligheter att överleva, säger Kaj Jensen.

1976 tog han över som ägare, och kort därefter lades odlingen ner. De stora växthusen revs och ersattes av villor – Brändmarks låg inte längre på landet.

I dag är det Kaj Jensens dotter Åse Jensen-Johansson med maken Lars som driver Brändmarks. Marknaden har fortsatt förändras. Krukväxter har blivit en slit- och slängvara:

– Det konsumeras mer blommor och växter i dag än förr. Men det beror också på att de har blivit mycket billigare, det finns väl ingenting som har gått upp så lite i pris, säger de.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons