Annons

Norsk tv på plats när Fristads ungdomsorkester repeterade

När Fristads ungdomsorkester i dag repeterade inför spelningen i Norge på 17 maj så kom både norsk tv och press till Musikens hus.
Borås • Publicerad 13 maj 2013
Utsända från NRK och Tönsberg Blad fanns bland ungdomarna i Musikens hus. Aldrig tidigare har en repetition där varit så välbevakad.
Utsända från NRK och Tönsberg Blad fanns bland ungdomarna i Musikens hus. Aldrig tidigare har en repetition där varit så välbevakad.Foto: Helena Berg

– Vi har nog ett lillebrorskomplex mot Sverige. Men många ler åt den här historien, tror Merete Holtan från Tönsbergs Blad.

BT har tidigare berättat om uppståndelsen i grannlandet sedan det blivit känt att orkestern från Fristad ska svara för musiken under nationaldagsfirandet i Andebu i södra Norge.

Annons

Det har väckt debatt, både lokalt och på riksnivå. Med både allvarliga och lättsamma inslag.

– Norrmän har ett väldigt starkt förhållande till 17 maj och är protektionistiska på den punkten. Och så har de också ett väldigt starkt och nära förhållande till korps, säger Merete Holtan som är reporter på Tönsbergs Blad.

Hon försöker förklara ståhejet som lockat både hennes tidning och statstelevisionen NRK till Musikens hus en regnig måndagskväll då ungdomsorkestern övar inför avresan till Norge.

Och när norrman talar om "korps" så handlar det om de uniformerade blåsorkestar som är en omistlig del av ett genuint 17 maj-firande.

– Detta intresserar läsarna och har blivit en stor sak lokalt, säger Merete Holtan och berättar om korps runt om i Norge som tappar medlemmar och har det svårt.

I Andebu gick det inte till slut och då kom räddningen från storebror Sverige.

–Visst har korpsen det lite tufft, men det är också en historia som roar många. Och ungdomarna från Fristad kommer att få mycket stor uppmärksamhet i Norge, gissar fotografen Per Gilding, också han från Tönsbergs Blad.

Även norsk tv fanns alltså i Fristad.

– Nu är det många som tycker att Sverige kommer och räddar Norge, skämtade NRK:s reporter Fredrik Hansen.

Efter sedvanlig skalövning var det dags för trummisens inslag och så inleddes repetitionen med Gammal jägarmarsch, ett av numren på programmet i Norge.

Annons

Där fortsätter debatten och i Andebu hoppas man på ett eget korps till firandet 2014. Det ska bli något alldeles extra, för då fyller den norska grundlagen 200 år.

Kommunordföranden Bjarne Sommerstad har förhoppningar:

– Dette må ikke bli en sovepute for bygdas folk. Vi må samle alle krefter slik at vi igjen kan få lokale krefter til å spille i Andebu på nasjonaldagen, säger han i ett uttalande för NRK på nätet.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons