Annons

Norrbyflytten slutade med friskola för familjen Sjögren

Politikerna kallar flytten av Norrbyelever till Hestra Midgårdsskolan ett lyckat integrationsprojekt. Men alla barn utom ett i den ursprungliga klass där David Sjögren gick, har flyttat till friskolor.
– Klassen förändrades helt.
Borås • Publicerad 4 april 2011
Foto: 

Familjen Sjögren var från början positiv och tyckte att tanken var god. Det var inför fjärde klass som integrationsprojektet drog i gång. Då skulle den lilla klassen med 13 barn på Hestra Midgårdsskolan få en grupp nya klasskompisar i och med att Norrbyskolans mellanstadium stängdes.

Målet var bättre resultat och integration mellan barn med svensk och utländsk bakgrund.

Annons

– Men det blev väldigt mycket två grupper bland barnen, säger pappa Torsten. Vi såg att klassen blev mer orolig, högljudd och svårare att få arbetsro i.

– Det blev inte alls bra, han trivdes inte i skolan längre, säger mamma Annalena. Men det är absolut inte barnens fel att det blev som det blev, det var ett vuxenmisslyckande från beslutsfattarnas sida. Vi tyckte jättemycket om läraren och vill inte smutskasta henne på något sätt. Hon hade en mycket tuff arbetssituation och gjorde sitt allra bästa.

Föräldrarna tror att det var för sent att börja integrera eleverna i fjärde klass, det måste ske mycket längre ner i åldrarna.

I sonens klass blev det inte något lyckat integrationsprojekt.

Bland sonens gamla klasskompisar har alla elever utom en nu i sexan valt fristående skolor.

Diskussionen om att lämna den kommunala skolan skapade också oro och diskussioner i föräldragruppen. Ingen ville riskera att bli den som stod utan plats i en annan skola.

Familjen tror att det krävs mer resurser och mer kunskap hos både beslutsfattare och skolans personal för att ett integrationsprojekt ska fungera.

Föräldrarna Annalena och Torsten har själva gått på Boda- respektive Särlaskolan, och trivdes bra.

– Men nu har jag brottats en del med dåligt samvete, säger Annalena om familjens friskoleval. Det kanske inte är bra för samhället och integrationen.

Samtidigt kan hon inte låta dessa funderingar gå före sonens bästa.

Annons

Dottern Ida går i första klass på Hestra Midgård, och när politikerna i Borås nu vill gå vidare med integrationsprojektet genom att stänga hela Norrbyskolan, väcker det funderingar.

– Idas klass är liten och trygg. Hur stor klass blir det nu, funderar Annalena.

Torsten hoppas att skolan satsar på mer personal och har lärt sig av sina erfarenheter. Men samtidigt är familjen väl medveten om att förändringen också föreslås i besparingstider.

– Ida är redan anmäld till Kunskapsskolan, för säkerhets skull.

Hur tänker din familj om detta med att välja skola? Har du någon fråga du vill ha svar på från politikerna?

Hör av dig till BT! Mejla eller ring till reportern Anne Bengtsson 033-7000753,

Friskolornas framväxt

1986. Montessoriskolan Malmen startar. Nu finns här 282 skolelever i grundskolans alla årskurser. Dessutom bedrivs förskola.

1992. Borås Kristna Skola startades. Här finns årskurserna F-9. Skolan har cirka 150 elever.

2000. Detta läsår går 2,3 procent av grundskoleeleverna i Borås i friskola.

2001. – Vinner S och V valet ska vi jaga friskolorna från Borås, sa fullmäktigeledamoten Petter Löberg (S) i budgetdebatten i fullmäktige.

2008 startar Kunskapsskolan. Har årskurs 6-9 och cirka 400 elever. Vill utöka med årskurs 4-5.

2010. Engelska skolan startar i Borås. Har årskurs 4-9.

2011. Av Borås elever går nu 999 elever i fristående grundskolor, 9974 går i kommunala.

2011. 31 mars beslutar riksdagen att en utredning ska analysera vilka effekter kommunaliseringen, det fria skolvalet och etableringen av friskolor har haft på integration, jämlikhet, utbildningens kvalitet och elevers rätt till en likvärdig undervisning.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons