Annons

Nordens godaste bröd bakas i Sandhult - läs exklusivt BT-recept

Vedugnsbageriet i Sandhult kammade hem guldmedalj under helgens SM i mathantverk i Växjö.
Borås • Publicerad 10 september 2014
Foto: Petter Trens

Enligt ägaren Désirée Elfosson Johansson är ekologiska, närodlade råvaror och en unikt murad stenugn hemligheten bakom Nordens godaste bröd.

När ytterdörren öppnas för tredje gången på tio minuter, får Désirée Elofsson Johansson gå ut och sätta upp en skylt om att butiken har stängt. I helgen utnämndes hennes bröd till Nordens godaste under SM i mathantverk och hon har inget bröd att sälja, eftersom gårdagen gått åt till att fira.

Annons

– Jag kastade telefonen i taket när jag fick höra att jag vunnit. Det är ära och bekräftelse för det jag gör, för det är otroligt många timmars jobb här för att få fina bröd, säger Desirée Elofsson Johansson.

Desirée använder inga tillsatser och köper bara närodlade råvaror ?något som också var två krav i tävlingen. Hennes Arabicabröd vann guldmedalj, medan Rubens rågbröd kammade hem brons. Tävlingsnamnet till trots, lockar SM i mathantverk till sig bagare från hela Norden.

Trots att svenskar fått upp ögonen för både stenugnsbakat bröd och surdegsbröd, är det bara ett fåtal bagare i landet som gräddar brödet i stenugnar av samma typ som Désirées.

– Det finns bara två hantverkare i Sverige som vet hur man bygger såna här stenugnar. Hela den nedre delen består av stenmassa som värms upp. Värmen får en helt annat skjuts då än i en elektrisk ugn, förklarar Desirée.

Från början är Desirée biolog, men under ett besök hos en småländsk bagare som bodde ute i skogen, fick hon upp ögonen för stenugnsbakning.

– När jag åkte hem från honom, sa jag till mig själv att jag så småningom skulle öppna vedugnsbageri. Det här var 2007, berättar Desirée.

Desirée skolade om sig till bagare och fem år senare omvandlade hon nykterhestorganisationen IOGT-NTO:s gamla lokal i Sandhult till ett bageri.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Trots att det står stängt på dörren, fortsätter kunder att sticka in huvudet under intervjun. När grannen Felix Hermansson kommer in med de förväntansfulla döttrarna Alma och Molly, förbarmar sig Désirée och tar fram några frallor som hon gömt undan. Stenugnsbakat surdegsbröd står högt på agendan hos familjen Hermansson Jonasson.

– Frallorna är godast. Men alla bröd är goda, som Boulebrödet. Mamma bakar jättesällan nu när bageriet finns här, hennes kanter blev jättehårda. Inte som här, konstaterar Alma Jonasson.

Désirées BT-frallor

Désirée komponerade ett exklusivt recept på frallor för BT:s räkning. Här är det:

Gör först en rågsurdeg som du odlar fram. Désirée gör sina rågsurdegar på russinjäst. Hur man gör russinjäst och rågsurdeg hittar du på http://baktips.com/category/1-surdegar-och-vildjastrussinjast/page/2/.

Till BT-frallorna behöver du:

700 gram vetemjöl

260 gram rågmjöl

30 gram havssalt eller 20 gram vanligt salt

65 gram mörk sirap

165 gram gröt (havregrynsgröt eller rågflingegröt)

330 gram rågsurdeg (den måste vara välmogen)

630 gram vatten (6.5 dl)

1) Blanda allt för hand eller i degblandare, häll i vattnet först.

2) Nu ska du använda treslag: Vik i hop ändarna på degen och låt jäsa i rumstemperatur i bunke 30-40 minuter. Upprepa vikning och jäsning två gånger till.

3) Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär stora frallor och doppa i lite havregryn.

4) Låt jäsa en gång till i 20-30 minuter. Om degen är lös, lägg frallorna i muffinsformar, annars direkt på plåten.

5) Låt jäsa 25-30 minuter. Sätt in i ugnen på 275 grader.

6) Grädda i cirka 15 minuter – men titta gärna efter.

7) Stoppa i en sticka och kontrollera att stickan är torr.

Receptet kan varieras med frukt eller frön i bröden – använd fantasin. Det går även att göra limpor av degen – de ska gräddas i 25-30 minuter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons