Annons

Nödplan ska rädda Boråsarnas vatten

Om Sjöbo vattenverk slås ut blir det stora problem att förse staden med vatten. En nödvattenplan har nu skapats som ska säkerställa att boråsarna får dricksvatten i tillräcklig mängd om det sker ett stort avbrott i vattenförsörjningen.
Borås • Publicerad 8 augusti 2014

Borås energi och miljö AB har det senaste året arbetat med att ta fram en nödvattenplan för Borås. Någon sådan har inte tidigare funnits i Borås.

– Det har funnits embryon och tankar, men det är först nu som vi har skapat ett konkret dokument, säger VA-strategen Joakim Ekberg, Borås energi och miljö AB.

Annons

Nödvattenplanen träder i kraft när det inte finns vatten i det ordinarie vattenledningsnätet. Det kan vara om det uppstår en större läcka, att produktionsanläggningen inte fungerar normalt eller om det har skett något sabotage mot vattensystemet. Den nya planen kartlägger exempelvis var vattentankar ska placeras ut och med vilket intervall de ska fyllas på om behovet uppstår.

– Vi har god säkerhet i vattenledningssystemet och kan till exempel leda om vatten i systemet om det uppstår en läcka. Vi har alltid beredskap och ser till att laga läckor oavsett tid på dygnet eller årstid.

Planen utgår från två olika scenarior där det ena är att produktionsanläggningen Sjöbo vattenverk är utslagen och ingen distribution kan ske i någon del av det ordinarie ledningsnätet. Stora delar av Borås får sitt vatten från Sjöbo vattenverk. Ett avbrott där påverkar Borås centralort, Sandared, Sjömarken, Sparsör, Fristad, Borgstena, Rydboholm, Kinnarumma och Viskafors. Det är värsta tänkbara scenario.

– Vi måste räkna med ett värsta fall-scenario. I ett sådant fall skulle vi ha svårt att leverera vatten. Det är svårt logistiskt sett att transportera ut vattnet och att ha tillräckligt många vattentankar. Det kan också vara ett problem att hitta en vattentäkt som vi kan hämta dricksvatten ur.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons