Annons

Nilsson på besök hos Eton

Internationell verksamhet var i fokus när riksdagsledamot Ulrik Nilsson (M) besökte Eton i Gånghester.
Borås • Publicerad 8 september 2014
Jan Borghardt visar Ulrik Nilsson de små stygnen som utgör sömmarna i skjortan.
Jan Borghardt visar Ulrik Nilsson de små stygnen som utgör sömmarna i skjortan.Foto: Lars-Åke Green

Men inte den stora produktion som sker utomlands utan de skjortor som sys på hemmaplan.

Ulrik Nilsson (M) fick en rundvandring i Etons lokaler i Gånghester. Där finns designer, marknadsavdelning och viss tillverkning. För några år sedan bestämde man sig för att plocka hem produktionen av de mest exklusiva modellerna och tillverka dem i Sverige istället för i Italien.

Annons

– Företagets själ finns här i Gånghester, säger Jan Borghardt som är senior advisor på företaget.

Men man säljer inte mycket i Borås. Kunderna har man ute i världen, och på kontoret sitter personer som ansvarar för kontakten med olika länder.

– Det hade kunnat ligga i Göteborg eller Stockholm, men tror ni att de blir imponerade i London och New York om det ligger i Stockholm? Nej, men de blir imponerade när det ligger i Gånghester, säger Jan Borghardt.

Ulrik Nilsson säger att han är en trogen kund. Men han skulle inte platsa som sömmerska. Det behövs ett års upplärning innan man får sy en Eton-skjorta. Jan Borghardt visar att skjortan har ovanligt många små korta stygn.

– Själv brukade jag ju försöka sy så långa stygn som möjligt i slöjden, säger Ulrik Nilsson.

Det är bar en liten del av de skjortor som säljs som är märkta "Made in Sweden". Men traditionen och kunskapen finns i Gånghester. Det tycker Ulrik Nilsson är en viktig del.

– Ska svensk industri på lång sikt kunna överleva så är det två saker som är viktiga. Att vi ser hela världen som ett område där vi ska konkurrera och att vi gör det som vi är bra på här i Sverige, nämligen att sälja produkter med ett högt kunskapsinnehåll, säger Ulrik Nilsson.

Emilia Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons