Annons

Nervös väntan för Anna Svalander (FP)

I nuläget ser det ut som att Anna Svalander (FP) kommer att få en plats i riksdagen.
Borås • Publicerad 21 september 2010
Anna Svalander (FP) kommer troligtvis in i riksdagen, men helt avgjort blir det inte innan onsdagsräkningen är klar.
Anna Svalander (FP) kommer troligtvis in i riksdagen, men helt avgjort blir det inte innan onsdagsräkningen är klar.Foto: Lennart Magnusson

Men inget är säkert innan onsdagsräkningen.

– Jag har aldrig varit så här nära förr, säger hon.

Annons

Under veckan kommer alla utlandsröster, personkryss och ett antal förtidsröster gjorda på valdagen att räknas. Och först då är valresultatet helt klart. Men om siffrorna från valnatten står sig innebär det att Folkpartiet i det som kallas riksdagsvalkrets Västra Götalands läns södra får ett mandat.

I sådana fall kommer Anna Svalander med största säkerhet bli riksdagsledamot.

– Men mycket kan hända ännu. Det är väldigt pirrigt, säger hon.

Samtidigt som det är spännande är det också en påfrestande väntan.

– I morse skickade min arbetsgivare SMS och undrade hur det gått. Det är klart att de vill veta om de ska börja rekrytera någon ny eller inte, men jag kan inte svara på det ännu, säger hon.

I riksdagsvalet backade partiet med nästan en halv procent, men ser man till väljarna i Anna Svalanders riksdagsvalkrets gjorde de ett betydligt bättre val, från 6,5 till 7,3 procent.

– Jag tror att en av orsakerna till att vi gått framåt här är att vi har varit tydliga med vad vi vill.

I Borås sitter Anna Svalander som ledamot i kommunfullmäktige och som ordförande i utbildningsnämnden.

– Det är klart att jag skulle vilja fortsätta att arbeta med skolfrågor om jag kom in i riksdagen, men jag tror att arbetet där är intressant vad man än gör.

Vad som händer om det visar sig att rösterna inte räcker för att skicka Anna Svalander till riksdagen vet hon ännu inte.

Annons

– Men jag kommer nog inte att kunna ägna mig åt politik lika mycket som jag gjort de senaste åren. Nu har jag arbetat heltid, samtidigt som jag ägnat omkring 20 timmar i veckan åt politiskt arbete, säger hon.

Nu är det alltså politik på heltid eller ett minskat engagemang som gäller.

Även om siktet just nu är inställt på riksdagen. 

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons