Annons

Negra Efendic skriver om rasismen i skolan

90-talsrasismen var mer öppen, menar Negra Efendic än den är nu. I dag berättar hon om rasismen hon drabbades av när hon gick på högstadiet.
Borås • Publicerad 2 juni 2013
Foto: Anders Robertsson

Tidigare BT-reportern Negra Efendic berättar i dagens Svenska dagbladet i ett 8-sidigt reportage om rasismen hon mötte under sin högstadietid.

Hur var det att resa tillbaka i tiden?

Annons

- Det var jättejobbigt. Det har suttit så djupt i mig och jag har undvikit det under lång tid. Men jag kände att det var dags att ta itu med det och också berätta om det.

Blev det som du hade trott?

- Verkligen inte, jag fick många överraskningar. Nu är jag glad att jag gjorde det, jag fick svar på frågor jag har haft länge. Saker och ting var inte riktigt som jag trodde.

Vad gjorde starkast intryck?

- Alla människor jag mötte, när jag upptäckte att det som hände mig hade satt sig i dem också. Alla kom ihåg det så väl, fast det är 20 år sedan. Det visar att det inte viftades bort, trots att det var så jag upplevde det då.

Vilka skillnader och likheter ser du mellan främlingsfientligheten på 90-talet och idag?

- Rasismen idag ser inte ut som den gjorde då. Då var det mer öppet, skinnskallarna hade alla sina attribut och man visste vem man skulle se upp för. Nu finns mer smygrasism och den kanske är ännu farligare, den är liksom mindre ”ärlig”. Man är aldrig beredd på när den kommer.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons