Annons

Mycket snö – men ännu inget rekord

I går morse meddelade SMHI att Borås slagit alla tiders rekord för snödjup.
Det visade sig vara ett misstag.
Borås • Publicerad 23 februari 2010
Foto: Tomas Karlsson
Det blir kallt om benen för Thomas Norving när snödjupet ska mätas vid Sjöbo vattenverk. Mätskålen brevid honom är till för att mäta nederbörd i millimeter.
Det blir kallt om benen för Thomas Norving när snödjupet ska mätas vid Sjöbo vattenverk. Mätskålen brevid honom är till för att mäta nederbörd i millimeter.Foto: Tomas Karlsson

Personalen vid vattenverket råkade mäta fel. Men mycket snö är det i alla fall.

Snömätningarna görs på Sjöbo vattenverk. Men när BT ringer dit för att prata om rekordsnön, visar det sig att någonting gått fel.

Annons

– Det är den mänskliga faktorn, säger Rune Bengtsson.

– Vi hade 58 centimeter snö i lördags och så kom det fem millimeter nederbörd ?– det blir ungefär fem centimeter snö, förklarar han.

Det är väldigt mycket snö, men knappast 80 centimeter. Rapporten till SMHI fick korrigeras i efterhand och siffran i går blev i stället 64 centimeter.

Så mycket snö har det inte varit i Borås sedan 1979, då snödjupet var 67 centimeter. Alla tiders rekord är från 1945, 70 centimeter.

Men än är hoppet inte ute för ett nytt rekord:

– Man får vara beredd på snöfall både tisdag, torsdag och fredag, men det blir inga stora mängder, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.

Framåt helgen blir det mildare, kanske till och med någon plusgrad. Som det verkar nu fortfarande inga stora mängder snö enligt Anna Österman.

– Men vintern är inte över än, så det kan fortfarande bli rekord, säger hon.

På Sjöbo vattenverk säger Rune Bengtsson, Thomas Norving och Tony Anderberg att allt mätande ger lite extra väderintresse. Förutom snödjup mäter man temperatur och nederbörd två gånger varje dygn.

Dessutom sköter vattenverkets personal markvärmen i trottoarerna i centrum, och då krävs det att man håller koll väderprognoserna också.

Annons

Men snörekordet är de inte så noga med.

– Nä, vi är rätt nöjda med snön nu.

Rekordsnö i Borås

1945: 70 centimeter

1979: 67 centimeter

2010: 64 centimeter

1977: 59 centimeter

1966 var en rekordvinter i många delar av landet och bland annat rapporterades 90 centimeters snödjup från Dalsjöfors. Det var dock ingen rekordnivå i Borås det året.

Källa: SMHI

Kylan i Borås

December 2009: – 2,8 grader (ca två grader kallare än normalt)

Januari 2010: –7,9 grader (ca fem grader kallare än normalt)

Februari 2010 (hittills): –6,4 grader (ca tre grader kallare än normalt)

Kallast i år var det 31 januari, –22,5 grader

Köldrekordet i Borås är från 9 februari 1966, –34 grader.

Rekordet i sammanhängde period med minusgrader är från 1987, 32 dygn.

Den här vintern har det hittills varit 30 sammanhängande dygn med minusgrader, 29 december - 27 januari.

Källa: SMHI

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons