Annons

Frida Dam Bergstedt: Mot en scrollande framtid – ”Som en riktigt bra dokumentär på Netflix”

New York Times gör det. SVT gör det. Dagens Nyheter gör det. Nu gör Borås Tidning det också.
Frida Dam BergstedtSkicka e-post
Publicerad 1 december 2019
Frida Dam Bergstedt
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
BT:s Frida Dam Bergstedt om det nya digitala berättandet scrollytelling.
BT:s Frida Dam Bergstedt om det nya digitala berättandet scrollytelling.

Det jag pratar om kallas scrollytelling. Det är ett sätt att presentera en berättelse digitalt som går ut på att du scrollar dig igenom olika interaktiva moment. Det är alltså inte riktigt samma sak som att scrolla sig igenom en vanlig artikel, i en scrollytelling möts du ofta av andra element än just text.

Det kan vara bilder som låses på skärmen medan du scrollar förbi små textblock. Det kan vara en video som börjar spelas automatiskt när du scrollat fram den. Det kan vara grafik som växer fram i takt med att du scrollar.

Annons

Det kan i princip vara vad som helst. Och hela tiden är det du själv som scrollar fram berättelsen vilket skapar en känsla av delaktighet. Dessutom gör kombinationen av text, video, bild och grafik att det blir lättare för läsaren att förstå och känna in berättelsen.

Den bästa ”scrollyn” jag stött på hittills är en granskning av en sol och vårare på Tinder gjord av norska Verdens Gang. Den fullkomligt trollband mig och min kollega när vi ramlade över den en eftermiddag, vi la säkert 20 minuter på att läsa igenom hela. Den berättelsen lärde mig inte bara något nytt, den var också en fröjd för ögat. Och spännande. Som en riktigt bra dokumentär på Netflix. Och det är just det vi vill ge våra läsare också, även lokala berättelser förtjänar en snygg förpackning.

”Samma kärlek vi gett till papperstidningen i alla år måste vi nu också ge till webben”

En del tänker kanske att våra digitala presentationer inte behöver vara så märkvärdiga, så länge texten är bra. Och visst, innehållet är och kommer alltid att vara viktigast. Men visst hade ni reagerat på om papperstidningen såg slarvig ut? Man vill att det ska vara snyggt och prydligt, med tilltalande bilder och en känsla av en helhet.

Vi är bra på att göra papperstidning, det har vi övat på länge. Samma kärlek vi gett till papperstidningen i alla år måste vi nu också ge till webben.

Scrollytelling är en lösning som passar för de lite längre artiklarna och reportagen. Men det är en utmaning att skapa dem. Förutom ett bra innehåll och bra bilder krävs designade grafiska delar och, framförallt, den tekniska funktionaliteten. För att bygga en riktigt bra scrollytelling behövs alltså både journalister, designers och utvecklare — inga resurser vi sitter med till vardags på BT.

Den scrollytelling vi har skapat som ett första test har vi gjort tillsammans med Rise Interactive. Just nu sitter vi och jobbar med ännu en berättelse till vilken vi använder ett verktyg på nätet. För så är det faktiskt, i takt med att scrollytelling blir allt mer populärt skapas fler och fler plattformar där man kan få hjälp med att skapa en egen. Perfekt för mindre lokala mediehus som BT!

Ni hittar Borås Tidnings första scrolly här intill. Inom kort publicerar vi ytterligare en. Hur vår scrollande framtid i Borås ser ut därefter återstår att se.

BT:s första scrollytelling.

Visste du att textilindustrin släpper ut mer koldioxid än flyget och sjöfarten tillsammans?

Vi har gjort en scrollytelling om textilindustrins klimatpåverkan — och hur forskning från Borås kan vända skutan. Den är helt mobilanpassad, för att de flesta av våra digitala läsare läser vår journalistik på just mobilen.

Scanna qr-koden eller gå in på scrollytelling.bt.se på din mobiltelefon för att scrolla dig igenom hela berättelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons