Annons

Moss Bjerling anmäld till Socialstyrelsen efter healingutspel

Healingsjuksköterskan och vårdpolitikern Gun Moss Bjerling (MP) har anmälts till Socialstyrelsen.
Borås • Publicerad 1 april 2011

Anmälaren är en psykolog från Blekinge som ifrågasätter om Moss Bjerling bryter mot patientsäkerhetslagen när hon praktiserar healing.

Miljöpartiets ledamot i primärvårdsstyrelsen i södra Älvsborg, Gun Moss Bjerling, Dalsjöfors, har blivit känd i hela landet sedan BT berättat att hon sedan många år praktiserar healing och driver en egen mottagning på Norrmalm.

Annons

I artikeln säger Gun Moss Bjerling att hon gärna vill se healing i den traditionella vården.

– Absolut, jag ser ingen motsättning mellan komplementärmedicinen och den traditionella vården, om det finns forskning och ”beprövad” erfarenhet som visar att metoden är effektiv och riskfri, säger hon bland annat.

Nu har en psykolog från Karlskrona vänt sig till Socialstyrelsen och vill ha prövat om Gun Moss Bjerling bryter mot patientsäkerhetslagen när hon praktiserar healing och om hon i och med detta, också visat sig uppenbart olämplig för sitt yrke som legitimerad sjuksköterska.

Gun Moss Bjerling har ännu inte läst anmälan, men säger att hon inte är förvånad.

– Jag är förvånad att det inte hänt innan. Jag har aldrig smusslat med vad jag håller på med, utan alltid varit öppen med det.

En del av uppmärksamheten tror hon beror på att det snart är omval i regionen, och politik blandats in i det hela, vilket gjort att saken förstorats upp.

– Det är lite synd, för det har egentligen inte med det att göra. Jag driver inte detta som en politisk fråga, utan det handlar bara om mitt personliga arbete egentligen.

Tror du att din legitimation kan vara i fara?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. I så fall är jag beredd att få prövat detta. Jag är beredd att ta fram material och visa Socialstyrelsen.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons