Annons

Mordbränder på Hulta olösta – renoveringen tros ta lång tid

Mordbränderna på Hulta torg är ouppklarade och vållade skador för upp emot fyra miljoner kronor, enligt fastighetsägaren AB Bostäder.
Borås • Publicerad 12 juni 2014
Pizzerian i dag, bara väggar och tak återstår. Allt som fanns i lokalerna förstördes och som det ser ut i dag kan den kanske inte öppna förrän efter sommaren.
Pizzerian i dag, bara väggar och tak återstår. Allt som fanns i lokalerna förstördes och som det ser ut i dag kan den kanske inte öppna förrän efter sommaren.Foto: Lars-Åke Green

Det kan dröja till efter sommaren innan verksamheter åter kommer igång i de eldhärjade lokalerna.

- Alla på torget påverkas. Det är mycket mindre folk i rörelse sedan det brann, säger Anil Madlani som driver spel- och tobaksbutiken.

Annons

Den drabbades av rökskador, men tvingades aldrig stänga.

- Det här är det värsta som hänt under min tid här. Jag har aldrig varit med om något liknande, fortsätter Madlani, som haft butiken i över 30 år.

Genom skyltfönstret kan han se pizzerian som bara är ett skal av ytterväggar och tak. Allt fick rivas ut efter branden, till och med vattenledningar, element och alla andra installationer.

Reparationerna sammanfaller med semesterperioden och bedömningen i dag är att inflyttningen kan dröja tills september. Även lokalerna där frisersalongen och fotvården låg är helt utblåsta på grund av totalsanering efter branden.

– Jag hoppas man jobbar så snabbt som det bra går. Det bästa för torget är om företag startar om igen så fort som möjligt, för om några tvingas stänga så påverkar det också oss andra, säger Anil Madlani.

Bland företagare på torget verkar uppfattningen vara att dådet inte riktades mot dem och att de drabbade utan att vara direkt involverade i någon konflikt eller liknande.

Mordbränder brukar vara mycket svårutredda. Ett problem är att spår och bevis helt enkelt brinner upp.

Som BT tidigare berättat fångades en maskerad kille av övervakningskameror utanför Hulta fritidsgård i samband med branden. En 16-åring anhölls, men släpptes då häktningsdomstolen inte ansåg det säkert att det var han som filmats.

– Det är inget genombrott i utredningen, men vi har inte kommit till vägs ände. Vi går igenom filmer och väntar på svar om sådant som lämnats för analys, säger Hans Kinander vid länskriminalen i Borås.

Räddningstjänsten fick larmet om brand klockan 00.34, natten mot torsdagen den 15 maj. Tips till polisen kan lämnas på 114 14.

Detta har hänt

Klockan 00.34 natten mot torsdag den 15 maj fick räddningstjänsten larm om bränder på Hulta torg. Det brann i pizzerian och en frisering.

Dessutom drabbades tobaks- och spelbutiken samt Ica Supermarket av rökskador och ett fönster till Handelsbanken hade krossats med sten.

Polisen är intresserad av iakttagelser på eller i närheten av Hulta torg, från ungefär 23.30 på onsdagskvällen till strax efter halv ett under natten då larmet kom. Det kan vara personer, bilar eller något som man lagt märkte till för att det avviker från det vanliga.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons