Annons

Moderatutspel väcker starka känslor

Gårdagens uttalande från Moderaterna om att de inte är främmande för ett minoritetsstyre väcker känslor.
Borås • Publicerad 29 september 2010
Både oppositionsrådet Ulf Olsson (S) och Tom Andersson (MP) är upprörda över Moderaternas uttalande.
Både oppositionsrådet Ulf Olsson (S) och Tom Andersson (MP) är upprörda över Moderaternas uttalande.Foto: BT/Arkiv

– I realiteten säger Claes Palmén att de är beredda att styra med hjälp av Sverigedemokraterna, säger både Tom Andersson (MP) och Ulf Olsson (S).

Det råder en viss förvirring inom Boråspolitiken. Spelet om makten pågår som bäst och beslut fattas på olika partimöten.

Annons

Sedan Miljöpartiet uttalat en vilja att samarbeta vänsterut, trots tolv år i majoritet med de borgerliga partierna och Vägvalet, finns ingen majoritet som kan fatta beslut från och med första november. Det är då nya fullmäktige träffas för första gången.

– Det är fruktansvärt oansvarigt, säger Tom Andersson om beskedet från allianspartierna.

– De anklagar oss för att ge SD en vågmästarposition samtidigt som de säger att de kan styra med dem.

Tom Andersson ser att enda alternativet är att det största blocket får styra och hoppas fortfarande få med något av de borgerliga partierna i en majoritet.

– När man börjar prata med enskilda partier är chansen större än när man pratar med en samlad allians.

Tom Andersson säger att Miljöpartiets inställning inte förändrats.

– Vi har fått mandat att förhandla fram en bred uppgörelse.

Claes Palmén tycker att S och MP missuppfattat alliansens besked.

– Vi sätter oss inte ihop med SD, det är otänkbart. Vår högsta önskan är att leda ett majoritetsstyre och vi försöker få Miljöpartiet till förhandlingsbordet. Vi kan också tänka oss ett minoritetsstyre där vi söker stöd för breda parlamentariska lösningar som man nu gör i riksdagen. Där kan vi bli beroende av Miljöpartiet, men också av Socialdemokraterna.

Sent i går kväll beslutade förhandlingsdelegationerna från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att bjuda in Vägvalet och Kristdemokraterna till samtal för att ta makten i Borås.

Annons

– Det känns naturligt. Vi delar synen på miljöpolitik, skolan och vissa andra frågor, säger Ulf Olsson.

I kväll träffas Kristdemokraterna.

Nästa tisdag samlas åter allianspartiernas förhandlingsgrupp efter att Miljöpartiet haft sitt medlemsmöte på måndag.

Så här är läget i Boråspolitiken

S, Mp och V skulle tillsammans få 34 mandat i Borås. De fyra partierna M, FP, C och KD får tillsammans 32 mandat. Vägvalet får ett mandat. Inget av blocken får majoritet i Borås utan SD skulle få rollen som vågmästare med sina sex mandat.

För att det skall bli en majoritet krävs att MP fortsätter att regera med de borgerliga partierna som man gjort under senaste mandatperioden eller att något av de borgerliga partierna går över till det rödgröna blocket.

Blir det ett minoritetsstyre innebär det att de partier som styr får söka stöd hos något av de andra partierna för att få genom sina frågor. Om partierna vill undvika att SD får en vågmästarroll kan man komma överens om att den andra sidan lägger ner sina röster.

Det är inte bara i Borås det finns en oklar majoritet efter valet. I 87 av landets kommuner saknas klar majoritet.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons