Annons

Moderaterna går framåt i Borås – men avvaktar om framtiden

Moderaternas valvaka i Borås var stor glädje och hurrarop, men också en mycket nervös väntan på ett valresultat i valet till fullmäktige.
Borås • Publicerad 20 september 2010
Foto: 

– Så länge maktläget i Borås är oklart är det jobbigt, sa Ulrik Nilsson, ordförande för kommunstyrelsen i Borås i en kommentar strax före midnatt.

Stämningen på Moderaternas valvaka på restaurang Brasseriet i Borås i går kväll var hela tiden glad men något försiktig inledningsvis trots att Moderaterna i de allra första prognoserna gick framåt med nästan tre hela procentenheter i riksdagsvalet.

Annons

– Smolket i bägaren är Sverigedemokraternas siffror, sa Björn Bergquist, andranamnet på Moderaterna lista i Borås och före detta ordförande för kommunstyrelsen.

Strax före midnatt stod det klart att Moderaterna i Södra Älvsborgs går framåt och tar ett tredje riksdagsmandat, vilket innebär att också Ulrik Nilsson har kommit in i riksdagen jämte Jan Ericson och Cecilie Tenfjord-Toftby.

– Det ser ut så just nu ja, men jag tar inte ut något i förväg. Om jag kommer in kommer jag längre fram att bestämma mig för om jag ska till riksdagen eller om jag ska stanna i Borås, sa Ulrik Nilsson.

Ingen given efterträdare

Om Ulrik Nilsson väljer riksdagen kommer Moderaternas fullmäktigegrupp att utse hans efterträdare i kommunstyrelsen i Borås. Det finns inget given efterträdare i nuläget.

När nästan alla distrikt i Borås var räknade var maktläget i kommunen oklart. De fyra borgerliga partierna ser ut att kunna fortsätta att regera - om de får med sig Miljöpartiet. Om Miljöpartiet däremot väljer att samarbeta vänsterut kommer Sverigedemokraterna som ökar fem mandat att få en vågmästarroll.

– Makten i Borås kommer att bli en förhandlingsfråga. Det är för tidigt att säga något om detta ännu, sa Ulrik Nilsson.

Moderaterna i Borås går framåt till 26,5 procent men ser ändå inte ut att få ett extra mandat i fullmäktige.

Ulrik Nilsson påpekade också att det svenska politiska landskapet har förändrats:

– Vi har numera två partier kring trettio procent och därefter ett antal som ligger strax under tio procent.

Annons

Strax före tio kom det allra första jublet på Moderaternas valvaka. Det var efter prognosen som pekade mot en egen majoritet för allianspartierna i riksdagen.

– Ja, ja, ja, egen majoritet, ropade Robin Nylén (MUF) glatt.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons