Annons

Mobiler för 30 miljoner stulna - lastbilen hittad i Halland

Polisen hade sent i går kväll inte gripit någon för det grova rånet mot Brightpoint i Viared då bytet blev mobiltelefoner för över 30 miljoner kronor. Kuppen kan vara en av de största någonsin i Borås.
Borås • Publicerad 8 mars 2012
På väg in till Brightpoint. En lastbil med detta utseende användes vid det grova rånet, men fordonet på bilden har inget samband med kuppen.
På väg in till Brightpoint. En lastbil med detta utseende användes vid det grova rånet, men fordonet på bilden har inget samband med kuppen.Foto: Jan Pettersson
Trots säkerhetssystem och förstärkt bevakning har Brightpoint nu drabbats av den tredje kuppen på kort tid och den kan vara en av de största någonsin i Borås.
Trots säkerhetssystem och förstärkt bevakning har Brightpoint nu drabbats av den tredje kuppen på kort tid och den kan vara en av de största någonsin i Borås.Foto: Jan Pettersson
Genom denna grind försvann rånarna med lastbilen som senare hittades övergiven i Fjärås.
Genom denna grind försvann rånarna med lastbilen som senare hittades övergiven i Fjärås.Foto: Jan Pettersson
Beredskapen har varit förhöjd på företaget sedan skadegörelse upptäckts på en elektronikbox vid transportgrinden. Även denna gång kan en box ha manipulerats.
Beredskapen har varit förhöjd på företaget sedan skadegörelse upptäckts på en elektronikbox vid transportgrinden. Även denna gång kan en box ha manipulerats.Foto: Jan Pettersson
En uppskuren dörr. Enligt uppgifter till BT kan rånarna först ha försökt ta sig in denna väg, men de misslyckades och överföll i stället väktaren.
En uppskuren dörr. Enligt uppgifter till BT kan rånarna först ha försökt ta sig in denna väg, men de misslyckades och överföll i stället väktaren.Foto: Jan Pettersson
Rånarna tvingade med sig väktaren in genom den lilla dörren till höger. Sedan lastades flera pallar med mobiltelefoner ut genom en av de stora portarna.
Rånarna tvingade med sig väktaren in genom den lilla dörren till höger. Sedan lastades flera pallar med mobiltelefoner ut genom en av de stora portarna.Foto: Jan Pettersson

En väktare hotades med pistol och bakbands och rånarna försvann i lastbil som hittades övergiven i Fjärås.

Vid 21-tiden på tisdagskvällen skulle väktaren från Securitas stänga och låsa lokalerna sedan den sista i personalen gått hem. Då hörde han ljud utanför.

Annons

När väktaren skulle kolla orsaken attackerades han av ett par, tre maskerade män. Han hotades med en pistol mot huvudet, tvingades följa med in i lokalen och visa var iphones förvarades.

Därefter bakbands väktaren med buntband eller liknande. Han fick sitta på golvet medan rånarna lastade åtta-nio pallar med mobiltelefoner på en lastbil. Det sammanlagda värdet kan ha varit över 30 miljoner kronor, enligt uppgifter till BT.

I så fall är det en av de största kupperna någonsin i Borås.

– Det handlar om värden för många miljoner kronor, säger spaningsbefälet Niklas Öhman vid Boråspolisen som inte vill nämna några belopp.

– Vi betraktar detta som grovt rån eftersom väktaren blev hotad med ett pistolliknande föremål, tillägger han.

Tjuvarna tog sig alltså in på området utan att larmet gick. Men i ett senare skede utlöstes ett larm vilket ledde till att en annan väktare ryckte ut till företaget. Där hittade han sin kollega bakbunden.

Ungefär 21.40 larmades polisen och en piketstyrka från Göteborg sökte först igenom de gigantiska lokalerna med hjälp av hundförare.

– Det var en ren säkerhetsåtgärd eftersom vi inte visste om någon gärningsman fanns kvar, förklarar Niklas Öhman.

Men rånarna hade försvunnit i en lastbil med gulrött skåp, märkt DHL. Vid lunchtid i går hittades den övergiven i Fjärås och polisen ska göra teknisk undersökning av bilen.

På onsdagsmorgonen gjorde tekniker en undersökning hos Brightpoint.

Annons

Kuppen var den tredje på kort tid mot företaget och de senaste veckorna har säkerheten varit förhöjd sedan man upptäckt skadegörelse på en elektronikbox som styr motorgrinden utanför lastkajerna.

Även denna gång kan en sådan box ha manipulerats och när rånarna upptäcktes var de redan inne på det inhägnade området. Inom polisen talar man om ett väl förberett proffsjobb.

Tjuvarna kan ha spanat i närheten. Lastbilar med DHL-märkning är vanliga i Viared och väcker inte uppmärksamhet. Man väntade tills alla utom väktaren gått hem och kan ha kalkylerat med att han skulle vara kvar.

Mannen hotades till livet och chockades, men klarade sig utan fysiska skador.

– Det här var en allvarlig konfrontation med fokus på väktaren som vi inte varit med om vid tidigare händelser på företaget. Det har lett till omedelbara åtgärder som jag inte vill gå in på, säger Securitas informationschef Peter Köhler.

Har ni gjort tillräckligt för att skydda era väktare med tanke på vad som skett tidigare?

– Med facit i hand kan man alltid påstå att vi inte gjort det. Men det är mycket svårt att förutse och skydda sig mot alla situationer som kan uppstå.

Hur tar ni hand om väktaren som hotades med vapen?

– Vi har en checklista som vi följer för att ge medarbetare stöd och avlastning som han eller hon behöver. Det handlar både om det akuta skedet och det mer långsiktiga och vi har stor erfarenheter av krishantering, svarar Peter Köhler.

Tredje kuppen på tre månader

Brightpoint i Viared har på tre månader drabbats av tre allvarliga kupper. Här är de två tidigare:

Natten mot den 7 december 2011 tog sig tjuvar in genom att klippa upp stängslet och bryta upp en dörr. En väktare i bil attackerades av en maskerad man som slog sönder sidoruta på bilen. Väktaren tvingades fly. Bytet blev flera kartonger med iphones och varje kartong var värd cirka 80 000 kronor. Kuppen är ouppklarad och rubriceras som grov stöld.

Natten mot den 10 december 2011 inträffade nästa inbrott. Tjuvarna bröt sig in genom samma dörr och även då stals mobiltelefoner. Väktaren som ryckte ut på larmet kolliderade med tjuvarnas bil, men de kom undan. Kuppen är ouppklarad. Brottsrubricering: grov stöld.

Brightpoint är ett stort internationellt logistikföretag som lagrar och distribuerar mobiltelefoner, handdatorer och många andra elektronikprodukter.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons