Annons

Mobilen stals - misstänkta spred bilder av sig själva på Facebook

Boråsarens mobil blev stulen, men de som kom över telefonen anade inte att den var länkad till Facebook.
Borås • Publicerad 29 maj 2013
Foto: 

Bilderna som de tog av sig själva med mobilen spreds snabbt till flera tusen personer och kan bli avgörande bevis.

Genomslaget på Facebook blev enormt. Redan efter någon timme fanns 2 000 delningar och det fortsatte att öka i rasande tempo. På onsdagseftermiddagen var det över 17 000 delningar.

Annons

– För mig handlar det inte om materiella ting, utan det som stör mig mest är att man trängde sig in i mitt liv och ställde till det. Det är oerhört kränkande och jag har inte kunnat sova, säger boråsaren i 25-årsåldern.

I tisdags tog han en rökpaus på en bänk utanför entrén till jobbet. Då lade han ifrån sig mobil och id-handlingar på bänken och glömde sakerna där.

De stals troligen av någon som passerade på trottoaren, alldeles intill bänken.

– När jag upptäckte att grejerna var borta gick jag fort som fan in på min Facebook. Mobilen är synkad till sidan och jag vet vad som kan hända om telefoner kommer på drift och okända lägger in bilder på andras sidor.

Då såg han tre bilder som hade länkats från hans försvunna mobil och ett par av dem visade två okända killar som satt på en buss och tittade rakt in i kameran.

– Jag fick panik. Jag skyndade mig till banken och polisen och spärrade allting, berättar boråsaren.

På Facebook delades bilderna av killarna som var tagna med mobilen och där berättade han vad som drabbat honom. Han skrev hur han blivit bestulen och hur bilderna kommit fram. Han vädjade till andra att dela och efterlyste tips.

Reaktionerna kom kvickt och blev snabbt ofattbart många.

– Vissa som delade verkade tycka att det som hänt var lite komiskt och klantigt, men jag har svårt att se det lustiga i situationen. För mig handlar det om vad man gjorde mot mig, om kränkningen och att man bröt sig in i mitt privatliv.

Den som kom över telefonen hann också utnyttja uppgifter som fanns där och skicka meddelanden till boråsarens far och chef.

Annons

– Jag brukar lägga ut mycket bilder Facebook och har den här synkgrejen för att slippa krångla med sladd och dator.

Det innebär att foton som han tar med mobilen automatiskt förs till Facebook, där han kan dela dem vidare.

– De som kommit över den kunde ha lagt ut vad som helst som jag fått stå för. Jag var mest rädd för att någon i min familj skulle bli uthängd.

Boråsaren vill vara anonym eftersom hela historien känns obehaglig.

– Jag är inte särskilt orolig för egen del utan tänker mest på mina anhöriga.

Händelsen är polisanmäld och en förundersökning har inletts. Brottsmisstanken är i första hand stöld.

Och killarna som kom över mobilen kan ha bidragit med bästa möjliga bevis när de inte tänkte på att den var länkad till Facebook.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons