Annons

Mobaeck vill ha sin agent som försvarsadvokat

Borås tingsrätt kräver nu att Daniel Mobaeck förklarar varför han vill ha sin agent i Stockholm som försvarare.
Borås • Publicerad 26 augusti 2008
Daniel Mobaeck vill ha sin agent som försvarare.
Daniel Mobaeck vill ha sin agent som försvarare.Foto: Lennart Magnusson

En advokat från huvudstaden kan innebära mycket högre kostnader. Enligt rättegångsbalken ska en misstänkt få den försvarare han eller hon önskar, om det inte blir avsevärt dyrare.

Daniel Mobaeck misstänks för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Han har begärt sin egen agent, advokat Martin Klette, som försvarare.

Annons

Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge i Borås anser inte att det finns skäl att anlita offentlig försvarare från Stockholm.

Inom två veckor måste nu Mobaeck förklara varför han begärt Klette och han uppmanas också att lämna förslag på en advokat i Borås.

Enligt handlingar som åklagaren lämnat till tingsrätten var fotbollsspelaren så berusad att det inte gick att ta utandningsprov på honom.

Han förnekar inte att han körde bilen, men vill inte ta ställning till brottsmisstanken innan svar på blodprovet kommit.

Ännu har polisen inte fått provresultaten och därför misstänks han tills vidare för grovt rattfylleri, alternativt rattfylleri. Gränsen går vid en promille.

– Att han begärt en offentlig försvarare är inte anmärkningsvärt utan jag betraktar detta som ett rutinärende, säger vice chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Det enda som skiljer fallet från andra är att huvudpersonen är en känd idrottsman.

Oftast leds förundersökningar om rattfyllleri av polisen. Försvarsdvokater kan då komma in i ett sent skede inför rättegången, eller så inte alls om den misstänkte inte önskar advokat.

Men Mobaeck har redan i ett inledande skede begärt försvarare och av den anledningen har fallet hamnat hos åklagare.

Det var efter en sen kväll på krogen som Daniel Mobaeck omhändertogs som misstänks för rattfylleri, sedan han mitt i natten kört på en parkerad husbil vid Krokshallstorget.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons