Annons
Skidresa till Österrike med leverantörer är absolut otänkbart för en chef som håller på med stora upphandlingar åt Borås Elnät AB.
Borås • Publicerad 25 februari 2011

– Man får inte ens bli bjuden på en bricklunch i ett sådant skede, anser bolagets vd Håkan Engblom.

Chefen som nu anmälts för mutbrott blev erbjuden att åka med på resan av en leverantör som tog hem en order på 30-40 miljoner kronor.

Annons

Det är en av anledningarna till att affären stoppats. Den anmälan som kommunägda Borås Elnät gjort hamnar hos riksenheten för korruption. Och hela upphandlingen görs om.

– Jag vet inte exakt hur mycket det kostar. Men det är en rejäl påse pengar som är bortslösade. Det känns surt, säger Håkan Engblom.

Storleverantören som tog hem den avbrutna affären ligger definitivt inte lika bra till i den nya upphandling som redan kommit i gång.

BT berättade i går om mutmisstankarna i samband med att Borås Elnät skulle teckna mångmiljonavtalet.

Det handlar om kablar, säkringar, transformatorer och annat material. I princip allt som behövs för att bygga ut och reparera elnätet.

Det var ett så kallat ramavtal från april 2011 och tre år framåt. Med möjlighet till förlängning.

Fyra leverantörer anmälde intresse när anbud begärdes in och bolaget som tog hem ordern har tidigare fått liknande beställningar från Borås Elnät.

Men när det kom fram att en chef som arbetade med upphandlingen åkt med till Österrike, så reagerade Borås Elnät snabbt.

– För oss är det fullständigt solklart att samröre med dem som lämnar anbud i en upphandling är totalt förbjudet. Man får inte ens låta sig bjudas på en bricklunch i ett sådant skede, säger Håkan Engblom.

Chefen som anmälts misstänks också för att ha läckt information om konkurrenter.

Annons

Mannen är inte avstängd från arbetet, men har valt att stanna hemma under utredningen som pågår. Han anser sig inte ha gjort något olagligt och säger sig vara villig att själv stå för resan.

Som BT skrev i går har Borås Elnät, efter skandalerna i Göteborg, informerat och utbildat personal om regler och rutiner för att undvika sådana historier. Man har också slagit fast att Borås stads policy om mutor och korruption gäller inom bolaget.

Borås Elnät är ett kommunägt företag som har till huvuduppgift att trygga elförsörjningen inom Borås Stad.

Under varumärket Bornet svarar man även för bredbandsnät. Men elnätet är det största affärsområdet inom bolaget.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons