Annons

Misstänkt pikrinsyra ledde till larm

Mannen som misstänks för mord på en 23-årig kvinna på Hässleholmen är fortfarande anhållen och tidigast på onsdag avgör åklagare om han ska släppas eller begäras häktad.
Borås • Publicerad 15 april 2014
Här bodde mannen och kvinnan. En granne beskriver honom som en lugn person som inte ställer till bråk.
Här bodde mannen och kvinnan. En granne beskriver honom som en lugn person som inte ställer till bråk.Foto: 

– Han är fortfarande skäligen misstänkt och misstankegraden har inte förändrats under förhören, uppger chefsåklagare Lena Medelius.

Skäligen misstänkt är den lägre graden av misstanke.

Annons

Åklagare och polis väntar på preliminärt besked från obduktionen, som kan komma i morgon. Då hålls också ytterligare förhör.

– Han förnekar brott och det är i stort sett allt jag kan säga för närvarande. Men han mår inte särskilt bra, säger mannens försvarare Hans Peter Lindström.

– Den information jag fått är väldigt begränsad och jag vet egentligen inte så mycket, tillägger advokaten.

När polisen kom till huset på Distansgatan vid 22-tiden i söndags påträffades vätska som misstänktes vara pikrinsyra som i torrt tillstånd är högexplosivt. Det ledde till att bombtekniker tillkallades och hela uppgången utrymdes.

Mannen är mycket intresserad av giftormar och spindlar och i lägenheten fanns minst en orm samt spindlar, vilket gjorde polisen extra försiktig.

När kvinnan hittades så hade mannen redan omhändertagits på en annan plats i Borås, sedan det kommit larm om att han uppträtt mycket konstigt och verkat höggradigt påverkad av droger. Efter den händelsen åkte polisen till hans hemadress och då fann man kvinnan.

Hon och mannen bodde ihop. Redan under måndagen identifierades kvinnan och anhöriga underrättades.

Vätskan som ledde till att bombtekniker och specialfordon kallades in misstänktes alltså vara pikrinsyra.

Den måste alltid hållas fuktig, eftersom kemikalien i torr eller intorkad form är mycket explosiv. Den kan explodera vid snabb uppvärmning eller om den utsätts för stötar.

– Det som fanns i lägenheten togs om hand och har oskadliggjorts. Vad det var för ämne vet jag inte och vi får se om vi får något svar, säger Hans Kinander.

Annons

Mannen som anhållits har alltså haft giftiga ormar och spindlar. Enligt uppgift till BT fanns sådana i lägenheten när polisen kom.

– Som jag har förstått har han haft ett visst intresse för ormar och spindlar. Om de är giftiga eller inte vet vi inte, är kommentaren från Hans Kinander.

En bekant till den anhållne berättar för BT att mannen nyligen beställt extremt starka tabletter på internet och att han kan ha varit påverkad av dem på söndagskvällen då han omhändertogs på grund av sitt märkliga beteende.

Polisen är intresserad av iakttagelser som kan ha samband med det som hände på söndagskvällen:

– Det kan vara något under helgen som verkat anmärkningsvärt eller onormalt och även uppgifter om människor som setts där, säger Hans Kinander.

Tips kan lämnas på 114 14.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons